Yenişehir’de meyve ağaçları yükünü aldı

Yenişehir’de meyve ağaçlarında bu yıl ürünün bol olduğu görülürken, ilçede bazı meyve ağaçlarının dallarında kırılmalar yaşandı. Yenişehir’de bu yıl meyve rekoltesinde yüzde 40’a varan artış olduğu belirtiliyor.

Yenişehir’de meyve ağaçları yükünü aldı

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’de meyve ağaçlarında ürünün bol olması nedeniyle dallarda kırılmalar olduğu görüldü. Bu nedenle meyve ağaçlarında budama ve seyreltme gibi bakımların yöntemine uygun yapılması istendi.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, her yıl nisan ayında görülen kırağının bu yıl gerçekleşmediğini, bunun da rekolteye yansıdığını kaydetti. Aktaş, ‘Yenişehir Ovası’nda her yıl nisan ayında kırağı yağışı oluyor ve olumsuz etkilenen meyve bahçelerinde yüzde 60’a varan rekolte kayıpları yaşanıyordu.

Bu yıl havalar sıcak gidince, kırağı oluşmadı ve rekolte olması gereken düzeyde gerçekleşti. Erik, şeftali, kiraz, elma ve armut ağaçlarında geçen yıllara göre yüzde 40’lara varan rekolte artışları görüldü’ dedi.

Aktaş, çiftçiler arasında ‘tekleme’ olarak adlandırılan seyreltme işleminin yapılmadığı meyve ağaçlarında meyve fazlalığından dolayı dallarda kırılmalar oluştuğunu kaydetti.

Yerlere kadar sarkmış dallarında bol meyve oluşan ağaçların sağlıklı olmadığını belirten Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz da, bu olumsuzluğun ekonomik zararlara yol açtığını anlattı.

Aranmaz, meyve yükünü taşıyamayan dalların kırılan bölgelerinden ağaca hastalık ve zararlıların girebileceğini vurguladı.

Daha çok erik, elma ve şeftali bahçelerinde görülen bu olumsuzluğun giderilmesi için başta budama olmak üzere seyreltme çalışmalarının zamanında ve yöntemine uygun biçimde yapılması gerektiğini söyleyen Aranmaz, ‘Meyve yetiştiricilerimiz öncelikle, budama sırasında başvurduğu yöntemlerin tam olarak ne anlama geldiğini bilmelidir’ dedi. 

UYGUN YÖNTEMLE BUDAMA…

İlçede meyvecilikle uğraşan çiftçi sayısının 500’e ulaştığına, 20 bin dekar da meyve bahçesi bulunduğuna işaret eden Aranmaz, geçmiş yıllardan kalma alışkanlıkların terk edilmesi gerektiğine işaret etti. Aranmaz, ‘Genç meyve ağaçlarına şekil, yaşlı meyve ağaçlarına ise ürün budaması yöntemleri uygulanmalıdır. Uygun yöntemle budama, meyve ağacından alınan verim ve kaliteyi de arttırır’ diye konuştu.

Seyreltme çalışmasında ise dallardaki fazla meyvelerin elle koparılarak alındığını ifade eden Aranmaz, bu çalışmanın olgunlaşmaya yakın dönemde yapıldığını dile getirdi. Hakan Aranmaz, seyreltmeyle meyvelerin bolca ışık almasının sağlandığını, böylece daha iri ve kaliteli meyveler elde edilebildiğini vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X