Yenişehirli çiftçiden umutlu başlangıç

Yenişehir çiftçisinin en önemli gelir kaynağı olan biber çeşitlerinin dikimine başlandı. Çiftçiler böylece, kasım ayının sonuna kadar sürecek olan yoğun bir çalışma dönemine girmiş oldu.

Yenişehirli çiftçiden umutlu başlangıç

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’de çiftçinin en önemli gelir kaynağı biber fidelerinin ekimine başlanırken, Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, birinci el biberlerin temmuz ayında, haziran ayında dikimi yapılacak olan ikinci el biberlerin ise eylül ayında hasadına başlanacağını söyledi.

Geçen yıl biberden yeterli kazancın sağlanamadığını ifade eden Aktaş, “Sezon boyunca biber çeşitlerinin kilosu 50 kuruş ile 120 kuruş arasında alıcı bulmuştu. Bu yılsa mazot ve gübre giderlerinin yükselmesi nedeniyle kilo başına en az 1,5 TL’lik bir fiyat bekliyoruz” dedi.

AVRUPA’YA İHRACAT…

Birinci ve ikinci el dikimlerin 15’er bin dönüm olmak üzere toplam 30 bin dönüm alanda gerçekleşmesinin planlandığını söyleyen Sadi Aktaş, bir sezonda toplam 70 bin tona yakın verim elde edildiğini kaydetti.

Merkezi Antalya ve Mersin’de olan ihracatçı firmaların her yıl hasat döneminin başladığı temmuz ayında ilçeye gelerek biber alımı yaptıklarını söyleyen Aktaş, ‘Yenişehir Ovası’nda yetiştirilen çarliston, dolma, Demre, sivri, sarı sivri, kılsivri, kapya ve Şili türü biberler başta Almanya olmak üzere Belçika, Fransa, Hollanda, İsviçre ve İngiltere’ye gönderiliyor.

Ülke içindeki büyük alışveriş mağazaları da biber çeşitlerine ilgi gösterirken, tüccarlar da Yenişehir biberini İstanbul, Ankara ve Bursa’daki hallere taşıyorlar’ diye konuştu.

Yenişehir’de alım yapan ihracatçı firma sayısında azalma olduğunu ifade eden Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ‘Yaptığımız araştırmalarda Akdeniz bölgesinde biber yetiştirilen alanların genişlediğini öğrendik

. Bu bölgede kış aylarında seralarda yapılan üretimin yanı sıra yaylalarda da biber yetiştiriciliği artıyor. Merkezi Antalya ve Mersin olan ihracatçı firmalar kendi bölgelerinden daha az maliyetle sağladıkları biber çeşitlerini yurtiçi ve yurtdışı piyasasına veriyorlar. Dolayısıyla Yenişehir Ovası’na ilgileri giderek azalıyor’ değerlendirmesini yaptı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X