Yenişehirli çiftçiye pancar çağrısı

Yenişehir ve İnegöl için bu yıl 165 bin ton pancar kotası tahsis edilirken, bugüne kadar bu kotanın 95 bin tonunun doldurulabildiği belirtildi. Yetkililer, Yenişehir’de çiftçilerle buluşup sorunlarını dinledi.

Yenişehirli çiftçiye pancar çağrısı

GÜRHAN ADANA

Türkiye Şeker Fabrikaları Tarımsal Üretim Daire Başkanı Mesut Sönmezler, Yenişehir’de pancar yetiştiricileriyle bir araya geldi. Bu yıl Yenişehir ve İnegöllü yetiştiricilere verilen kotanın henüz doldurulamadığını belirten Sönmezler, ‘Taleplerinizi dinleyip isteklerinizi yöneticilere iletmek için buradayız’ dedi.

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kültür Merkezi’nde pancar ekicileriyle bir araya gelen Sönmezler, Yenişehir ve İnegöl’e bu yıl için 165 bin ton kota tahsis edildiğini, ancak bugüne kadar bu kotanın 95 bin tonunun doldurulabildiğini anlattı. Sönmezler, ‘Sizlerden gelecek öneriler doğrultusunda pancar işlemeyi sürdürüyoruz. Sizin taleplerinizi alacağız. Kotayı aşmanız durumunda ürünü yine alacak ve ülke genelindeki başka fabrikalara göndereceğiz’ dedi.

TALEPLER DİNLENDİ

Şeker Fabrikaları Tarımsal Üretim Daire Başkanı Mesut Sönmezler çiftçilerle görüşüp sorunları dinlemek için bu toplantıyı düzenlediklerini belirterek, ‘Yenişehir’de geçen yıl dekardan 10 ton verim alındı. Türkiye genelindeki dekar ortalaması ise 6 bin 93 kiloydu. Yani Yenişehir’de verim yüksekti, ancak polar düşüktü. Aldığımız bu talepleri yöneticilere ileteceğiz. Değerlendirmeyi onlar yapacaklar’ diye konuştu.

14 POLAR ÜZERİNDEN ÖDEME

Geçen yıl kotayı tamamladıklarını ancak bu yıl sözleşme yapmak isteyen çiftçi sayısında azalma olduğunu belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ‘Üründeki şeker miktarını gösteren polar oranında düşüş tespit edilince pancar ekicilerinin eline geçen para da azalıyor. Pancar ekicilerinin acaba zarar eder miyim diye bir korkusu var. Çünkü, polar oranının ne kadar ölçüleceğinin garantisi yok. Şeker oranındaki düşüşün dikkate alınmaması ve 14 polar üzerinden ödeme yapılması istiyoruz’ dedi.

Geçen yıl çiftçinin 125 bin ton kotanın tamamını doldurduğunu hatırlatan Aktaş, polar oranının ise 13,7 olarak ölçüldüğünü kaydetti. Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: 

‘Gelecek yıllarda ekilecek alanlarda büyük azalmalar görülebilir. Bu azalma hem çiftçiye, hem tüketiciye olumsuz yansır. Pancar ekicisi devlet desteğiyle ayakta tutulmalıdır.’

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik de, ‘Şeker pancarı çiftçimizin olmazsa olmazlarındandır. Ancak, çiftçinin polar oranındaki düşüş yaşanması endişeleri var. 2 ilçe bu yıl için ayrılan kotayı yakalayabilir. Kotaları doldurarak fabrikamıza sahip çıkacağız’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X