Yeşilçam’ın Ferit’i: Tarık Akan

Oynadığı filmlerle bir döneme damgasını vuran sinema oyuncusu ve yazar Tarık Akan, vefatının üçüncü yılında anılıyor. 

Yeşilçam’ın Ferit’i: Tarık Akan

Asıl adı Tahsin Tarık Üregül olan sanatçı, 13 Aralık 1949’da İstanbul’da dünyaya geldi. Subay olan babası Yaşar Üregül’in görevi dolayısıyla Erzurum Dumlupınar İlkokulu’nda başladığı eğitimini Kayseri’de tamamladı. 

Babası emekli olduktan sonra ailesiyle Bakırköy’de yaşamaya başlayan ve Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde okuyan Akan, eğitimi süresince cankurtaranlık ve işportacılık yaptı.

Tarık Akan, 1970’te ‘Ses’ dergisinin açtığı ‘Sinema Artist Yarışması’nda birinci olunca, Makine Mühendisliği bölümünden ayrıldı ve Gazetecilik Yüksek Okulu’na girdi.

tarık akan ile ilgili görsel sonucu

Sinemaya geçmeden önce bir süre düğün salonlarında müdürlük, sandal kiralama gibi işlerle uğraşan Akan, ‘Solan Bir Yaprak Gibi’ adlı film ile 1971’de sinemaya adım atıp Tarık Akan adını kullanmaya başladı.

Sanatçı, aynı yıl Sadık Şendil’in kaleme aldığı, Orhan Aksoy’un yönettiği ‘Emine’ filminde ise Filiz Akın ile başrolü paylaştı.

YILDA 12 FİLMDE OYNADI..

Türkiye’nin Altın Portakal’da 7 ödüle sahip tek erkek oyuncusu olan Akan, ilk ödülünü ‘Suçlu’ adlı filmdeki rolüyle 1973’de aldı.

Yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in yaptığı 1973 yapımı ‘Canım Kardeşim’ ile 1974 yapımı ‘Hababam Sınıfı’nda başrol oynayan sanatçı, 1970-1975 arasında, yılda 12 filmde rol alarak Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden biri haline geldi.

Filmlerinde sıklıkla ‘Ferit’ adını kullanan başarılı sanatçı, bu dönemde Türk sinemasının ünlü kadın sanatçıları Gülşen Bubikoğlu ile ‘Ah Nerede’, Emel Sayın ile ‘Mavi Boncuk’, Hülya Koçyiğit ile ‘Sev Kardeşim’, Hale Soygazi ile ‘Gece Kuşu Zehra’ filminde rol aldı.

tarık akan ile ilgili görsel sonucu

‘MADEN’LE BAŞLAYAN DEĞİŞİM…

Tarzıyla 1970’li yıllara damgasını vurarak Yeşilçam’ın jönleri arasına giren Akan, 1977’de Zeki Ökten’in yönetmen koltuğuna oturduğu ‘Sürü’ filminin ardından politik filmlerde rol almaya başladı.

Tarık Akan, 1978’de Cüneyt Arkın ile başrolü paylaştığı ‘Maden’ filminin sonrasında, 1979’da zorunlu askerlik görevini yedek subay olarak Denizli’de tamamladı.

tarık akan ile ilgili görsel sonucu

‘Maden’ filmini bir söyleşide anlatan Akan, yapımında da emek harcadığı filmden şu sözlerle bahsetti:

‘O dönemde Türkiye’nin en çok seyredilen filmi ve benim de o dönemde en çok para kazandığım filmdir. O dönemde tüm sendikaların, işçi sendikalarının her yerinde, dağ başlarına kadar çıkartılıp oynatılan bir filmdir. Görevini çok güzel yerine getirmiştir. Sendikacılık, işçilik, işçi olmak, emek, sermaye nedir, açık ve net olarak altı çizilmiş olarak veren filmlerden biridir.’

tarık akan ile ilgili görsel sonucu

Senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı, Şerif Gören ile Güney’in yönettiği 1982 yapımı Altın Palmiye ödüllü ‘Yol’ filminde de rol alan Akan, 1990’da Rıfat Ilgaz’ın aynı adlı eserinden uyarlanan ‘Karartma Geceleri’nde başrolde yer aldı. 

Sanatçı Akan, 1985’te Berlin Uluslararası Film Festivali’nde mansiyon, 1992’de Adana Altın Koza Film Festivali’nde ‘En İyi Erkek Oyuncu’, 1996’da Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’, 2006’da Sinema Yazarları Derneği ‘Onur Ödülü’, 2007’de ise Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği’nde ‘Sinema Emek Ödülü’ kazandı.

Usta oyuncu, 16 Eylül 2016’da, akciğer kanseri tedavisi gördüğü hastanede yaşama veda etti.

‘Anne Kafamda Bit Var’

Tarık Akan, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından 1981’in başlarında, Almanya’da yaptığı bir konuşma yüzünden Türkiye’ye dönüşünde tutuklandı. 12 yıl hapis istemiyle yargılanarak 2,5 ay hücre hapsi cezası alan sanatçı, hapishane günlerini ve darbe sürecini 2002’de yayımlanan ‘Anne Kafamda Bit Var’ kitabında kaleme aldı.

Ä°lgili resim

Ferit’i canlandırdığı filmler

Sev Kardeşim
Tatlı Dillim
Boşver Arkadaş
Ah Nerede
Bizim Aile
Delisin
Gece Kuşu Zehra
Hababam Sınıfı
Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X