Yüksek İhtisas’ta Endoskopik Hipofiz ameliyatına başlandı

Türkiye’de sayılı merkezlerde burundan girilerek yapılan beyin tümörü ameliyatlarına, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde başlandı.

Yüksek İhtisas’ta Endoskopik Hipofiz ameliyatına başlandı

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Aydemir tarafından Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk defa gerçekleştirilen operasyonda, endoskopik endonazal yöntemle  burundan girilerek beyin tümörü ameliyatı yapıldı.

Beyin tümörleri içerisinde yüzde 10 görülme oranıyla 3. sırada yer aldığını belirten Doç. Dr.  Aydemir, Hipofiz tümörleri genellikle iyi huylu tümörler olsa da bu tümörlerin aşırı hormon salgılanmasının vücutta yarattığı etkiye bağlı olarak; aşırı kıllanma ve kilo alma, vücutta lekelenmeler, adet düzensizliği, göğüslerden süt gelmesi, cinsel isteksizlik ve üreme fonksiyonlarında bozulma, yüz, el ve ayaklarda büyüme gibi etkilerin yanı sıra, görme kaybı şikâyetlerine hatta tam körlüğe bile neden olabileceğini söyledi.

Günümüzde endoskopik yaklaşımın hipofiz cerrahisinde daha yaygın olarak kullanıldığını ve daha yüksek başarı oranına sahip olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Aydemir açıklamalarına şu şekilde devam etti:
‘Görme kaybı ve hormonal bozukluğa bağlı şikâyetlerle hastanemize başvuran hastalarımıza öncelikle ayrıntılı kan ve radyolojik tetkikler yapılıyor.

Hipofiz tümörü tanısı koyduğumuz hastalarımız için Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Bölümüyle ortak yaptığımız toplantılarda tümörün salgıladığı hormon ve bası etkisine göre tedavi yöntemine karar veriyoruz.

Ameliyat kararı verdiğimiz hastalarımızı, gerekli hazırlıklar yapılarak uygun koşullarda ameliyat ediyoruz. Biz cerrahi tedavide endoskopik yöntemle burundan hiçbir kesi yapılmadan bir kamera sistemiyle girip tümörü çıkartıyoruz.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X