Zehirli kozmetik ürünlerine dikkat

Şampuandan cilt maskesine, göz kaleminden parfüme kadar 6 bin 70 ürün denetlendi, 5 bin 381’i sahte ve tehlikeli çıktı

Zehirli kozmetik ürünlerine dikkat

Türkiye gazetesi Şükran Kaban’ın haberine göre; Ayakkabıdan sonra kozmetik ürünlerde de zehir tehlikesi korkutuyor. Kullanılan kimyasal maddeler sebebiyle zaten yüzde 100 güvenli olmayan kozmetik ürünlerin şimdi de kaçak ve zehirlileri piyasayı sardı.

Son dönemde sahte parfümler sebebiyle yaşanan sağlık problemleri üzerine yoğunlaştırılan denetimler, tehlikenin tahmin edilenden çok daha büyük olduğunu ortaya çıkardı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yılın ilk 6 ayında 6 bin 70 adet kozmetik ürün denetlendi. Bunlardan 5 bin 381’inin, yani yüzde 89’unun ‘tehlikeli’ olduğu tespit edildi. Bu ürünlerin 5 bin 88’inin ise ‘kaçak ve sahte’ olduğu ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre güvensiz ve kaçak ürünlerin 5 bin 88’i kaçak ve sahte parfüm, 253’ü sahte tüy dökücü krem ve spreyden oluştu.

Ayrıca kaçak ve sahte cilt maskesi, karınca yağı, sahte ve tehlikeli şampuanlar yakalandı. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin soru önergesi üzerine açıklama yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yapılan denetimlerin sonuçlarına bakıldığında, uygunsuz ve güvensiz bulunan ürün sayısındaki çokluğun, sahte ve kaçak ürünleri hedef alan çalışmaların sonucu olduğunu ifade etti. Müezzinoğlu, tüketicinin korunması ve daha etkili denetim yapılabilmesi amacıyla da denetim ekibini güçlendirdiklerini, kozmetik ürünlerin piyasa gözetimi ve denetimini yürütmek amacıyla 100 ürün denetmen yardımcısı alındığını söyledi.

İLAÇ GİBİ KARE KOD GELECEK

İnsan bedeninde kullanılan ve deri altına nüfuz eden ürünlerdeki sahte ve kaçak oranı, tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne serdi. Maskeden parfüme kadar binlerce ürün tehlikeli bulundu. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, TÜBİTAK tarafından hazırlanan Ürün Takip Sistemi yazılımının devreye gireceğini, bu sistemle üretilen her kozmetik ürüne tekil tanımlayıcı numara içeren kare kod yapıştırılarak sisteme ekleneceğini söyledi. Buna göre, tekil numarası olmayan kozmetik ürünler sisteme giremeyecek. Bu ürünler taklit ve kaçak sayılacak. Müezzinoğlu, tüketicinin bu tür ürünleri mutlaka güvendiği mağazalardan almasını tavsiye etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X