Zeytin üreticisine erken budama uyarısı

Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, bazı zeytinliklerde erken budama yapıldığı haberi aldıklarını ifade ederek, bunun riskleri konusunda uyarılarda bulundu.

Zeytin üreticisine erken budama uyarısı

NEVZAT OKUMUŞ

Zeytin ağaçlarında budamalarında en ideal zamanının ilkbaharda don tehlikesi geçtikten sonra, sürgün büyümesi başlamadan yapılması olduğunu belirten Cevizlidere, “Zeytin ağacı, uygun bakım teknikleri uygulandığında yaşamının tüm dönemlerinde verimliliğini sürdürebilmektedir. Bu bakım tekniklerinden en önemlilerinden biri de hiç şüphesiz budamadır. Erken budamalarda soğuk ve don olayı gibi olumsuz hava koşulları nedeniyle aşırı yaprak dökümü, kabuk çatlaması, taze sürgünlerde zararlar ve zaman zaman kalın dal ölümleri olabilir” dedi. 

SOĞUK ENDİŞESİ…

Zeytin budamasını yörede erken başlatan üreticilerin bu türlü riskleri göze aldığını kaydeden Cevizlidere, ‘En erken ihtimalle ağaçlara su yürüdükten sonra yapılması gereken budamada, yöremizde karşılaşabilecek en büyük risk, sıcaklığın gece eksi 7-8’e kadar inmesi olur ki, bu durumda çeşitli zararlar ortaya çıktığı gibi, verim düşüklüğü de yaşanır. Bu türlü olayların geçtiğimiz yıllarda örneklerini gördük ve üreticilerimizin yürekleri yandı” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X