Zordaki çiftçi nefes almak istiyor

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, üreticinin yaşadığı zorluklar ve fiyat düşüklüğünü ele aldı.

Zordaki çiftçi nefes almak istiyor

Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner’in başkanlığındaki toplantının ardından yapılan açıklamada, Türkiye’de tarımın son yıllarda çok zor bir dönemden geçtiği ve üretimin düşmekte olduğu vurgulandı. Genç nüfusun köyleri terk ettiği için tarımda çalışacak insan bulmanın zorlaştığı vurgulanan açıklamada, döviz kurundaki aşırı artışın üreticinin maliyetlerini yüzde 50 ile yüzde 90 oranında artırdığına işaret edildi. Açıklamada, çiftçinin nefes almakta bile zorlandığının altı çizilerek, üreticinin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi istendi. 

İŞTE DİKKAT ÇEKEN ELEŞTİRİ VE TALEPLER

-Mustafakemalpaşa ve Karacabey’de domates eken üretici masrafını dahi karşılayamıyor. Bunun için sözleşmeli tarım devreye sokulmalı.

-Yenişehir biber üreticileri çok zor durumda. Bursa ovasındaki elma ve armut üreticileri gibi maliyetine mahsul satıyorlar. Fiyatlar dip yaptı.

-Nasıl ki fiyatlar yükselince tanzim satışlar kuruldu tüketicinin mağduriyeti giderildi, şu anda mağdur olan üretici de elinden tutulmasını bekliyor.

-Siyah incirin fiyatı bir anda 10 liradan 3 liraya düştü. Tarım AŞ’nin devreye girmesiyle fiyatlarda bir düzelme görülse de yeterli değil.

-Kurulacak kooperatiflere ürünleri işlemek için depo ve paketleme tesisleri ile soğuk hava depoları eklenmeli ve bu alanda destekler sağlanmalı.

-Son günlerde il ve ilçe belediyeleri birçok tarım ürünü için festival ve şenlik düzenliyor. Çiftçi kan ağlarken festival bizim neyimize?

-Yapılacak tek şey tarım ürünlerinin pazar yollarını açmak ve ihracatı için çalışmalar yapmak. Üretici kazansın, o zaman teneke çalarak bile eğlenir.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X