Zordaki üreticinin ‘yardım’ çığlığı

Hava sıcaklıklarının uzun süre mevsim normallerinin üzerinde gitmesi ve yoğun yağışlar dağ yöresinin önemli geçim kaynağı kiraz ve çileğe ağır darbe vurdu. Üreticiler, devletten kredi geri ödemelerinde erteme talep ediyor.

Zordaki üreticinin ‘yardım’ çığlığı

AYKUT GÜNGÖR

Kozağacı Bölgesi’nde bulunan kiraz üreticisi köyler, ağaçlarının olumsuz hava koşulları nedeni ile meyve vermemesi nedeni ile büyük sıkıntı yaşıyor. Devletin Kozağacı ve Keles’in köylerindeki çiftçilere sahip çıkması gerektiğini belirten Keles Ziraat Odası Başkanı Ali Osman Irgın, ”Yüzde 80’in üzerinde hasat kaybı var. Kalan mahsul ile çiftçinin yaşaması mümkün değil” dedi. Bölge halkının ihraç ürünü olan Napolyon türü kiraz ile ayakta durduğunu ifade eden Irgın, bu ürünün henüz olgunlaşmadığını, ancak normalde 50 ile 200 kilogram arası değişen ağaç başı verimin bu yıl 2-3 kilogramda kalacağını ileri sürdü. Irgın, diğer meyve ağaçlarında da durumunun kötü olduğunu söyledi.

ÇİLEK TARLADA ÇÜRÜYOR

Kirazın 1.5 ile 3 TL arasında alıcı bulduğunu, bu fiyatlarla çiftçinin mazot parasını dahi çıkartamayacağını belirten Ali Osman Irgın, devletin bölge halkının kredilerini erteleyerek destek olabileceğini vurguladı. Sadece Kozağacı bölgesinde 100 binin üzerinde kiraz ağacı olduğunu ve bundan en az 10 bin ton kiraz hasadı yaptıklarını kaydeden Irgın, Kozağacı’nda bulunan 8 köyde 10 binin üzerinde insanın yaşadığını ve bunun 6 bininin kirazdan elde ettiği gelir ile yaşamını sürdürdüğünü ifade etti. Kirazın bölge halkının en önemli gelir kaynağı olduğunu vurgulayan Irgın, ”Diğer geçim kaynağı çilekte de durum farklı değil. Yağışlar nedeni ile çilekler hızla çürüyor. Ürün çamur içeresinde olduğundan hasat yapılamıyor” ifadelerini kullandı. Irgın, kışın uzun sürmesi ve yağmurların kesilmemesinin büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerini de olumsuz etkilediğini dile getirerek, su içindeki otun biçilemediğini anlattı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X