10,9 milyar dolarlık yatırım hedefi

Türkiye’nin son 2 yıldır enerji alanında dev bütçeli yatırımları hayata geçirdiğine işaret eden Bakan Dönmez, ülkede ilk defa hidrolik çatlatmayla petrol üretimi gerçekleştirildiğini kaydetti.

10,9 milyar dolarlık yatırım hedefi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin 2023’e kadar 10,9 milyar dolar yatırım gerçekleştireceğini söyledi.

Dönmez, 10. Enerji Verimliliği Forum ve Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada, enerji verimliliği ve kaynaklarını etkin kullanmanın ulusal ekonomiler üzerindeki baskıyı azaltan en önemli faktörlerden biri olduğunu belirtti. Türkiye’nin son 2 yıldır enerjideki ithal girdi oranını azaltmak ve öz yeterliliğini sağlamak için dev bütçeli yatırımları hayata geçirdiğini ifade eden Dönmez, ‘’Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamındaki çalışmalar sonucunda geçen yıl sonu itibarıyla yerli kaynaklardan elektrik üretiminde yüzde 50 bandını yakaladık.

Bu yılın ilk çeyreğinde ise bu rakam yüzde 60 seviyesine ulaştı” dedi. Enerji verimliliğinin en temiz yerli ve milli kaynak olduğunu vurgulayan Bakan Dönmez, şöyle devam etti: ‘’Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 2023’e kadar 10,9 milyar dolarlık yatırım yapacağız ve 2033’e gelindiğinde 30 milyar dolar tasarruf edeceğiz.

2023’e kadar birincil enerji tüketimimizdeki yaklaşık yüzde 14 azalma ile sera gazı salımında 66 milyon ton karbondioksit azalımı sağlamış olacağız. Planımızın uygulamaya geçmesiyle 2017 ve 2018 yıllarında tüm sektörlerde yaklaşık 1,2 milyar dolar yatırımla yaklaşık 1 milyon TEP enerji tasarrufu sağladık.”

İLK FAZ BU YIL BAŞLIYOR

Kamu binaları için 2023 sonuna kadar yüzde 15 verimlilik sağlama hedefini belirlediklerini dile getiren Dönmez, ‘’Kamu binalarımızın verimlilik dönüşümü için Dünya Bankası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte 200 milyon dolar bütçeli projemizin ilk fazına bu yıl başlıyoruz.

Proje kapsamında 30 milyon dolar tutarında Enerji Performans Sözleşmeleri ve yaklaşık sıfır enerjili binalar, ısı pompası gibi maliyet etkin yeni teknoloji uygulamalarımız da olacak” diye konuştu. Fatih Dönmez, Türkiye’nin ayrıca ısı piyasası mevzuatı konusundaki teknik çalışmaların bu yıl içerisinde tamamlanacağını kaydetti.

RUSYA SON DERECE ÖNEMLİ

Açılışın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Dönmez, Türkiye’nin Rusya ile çok yönlü ilişkileri olduğunu ancak ajandadaki en önemli konuların başında enerjinin geldiğini anlattı. Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu NGS için Rusya tarafının bir süredir ortak aradığını hatırlatan Dönmez, ‘’Bugüne kadar henüz netleşmiş bir ortaklık anlaşması yok.

Diğer yandan, TürkAkım projesinin de deniz kısmı inşaatı tamamlandı. Kıyıda terminal inşaatında yüzde 80 bir tamamlanma var. Karadaki boru hatlarında inşaat devam ediyor.

Yıl sonuna kadar TürkAkım’ın kara inşaatı bitmiş olacak. Böylece, artık batıdan (Batı Hattından) aldığımız doğal gazı TürkAkım üzerinden alabilir hale geleceğiz. Bizim için Rusya, enerji partnerimiz olması açısından son derece önemli. Bugüne kadar Rusya tedarik noktasında arz güvenliğimize ciddi katkılar sağladı” dedi.

İŞLEYEN TEK PİYASA

Fatih Dönmez, Enerji Piyasaları İşletme AŞ bünyesinde geçen yıl doğal gaz ticaret platformunun faaliyete girdiğini belirterek, bu platformun Güney Doğu Avrupa ve bölgenin şu anda işleyen tek piyasası olduğunun altını çizdi. Son dönemde gerçekleştirilen petrol keşiflerine de değinen Dönmez, Diyarbakır ve Siirt’te 3 petrol keşfi yapıldığına, bunlardan günlük ortalama bin 650 varil üretim sağlandığına işaret etti.

4 KUYU DAHA PLANLANIYOR

Türkiye’de ilk defa hidrolik çatlatmayla petrol üretimi gerçekleştirildiğine dikkati çeken Bakan Dönmez, şunları kaydetti: ‘’Hidrolik çatlatmayla bu yıl içinde 4 kuyu daha planlıyoruz. Biri Trakya’da olacak, 3’ü de Güneydoğu’da. Bu, ABD’nin geliştirdiği bir teknoloji. Onlar adeta üretimlerini katladı ve gazı ihraç eder hale geldi.

Aynı tekniği biz de şimdi Türkiye’de kullanmaya başlıyoruz. Özel sektörde de bu tekniği kullananlar var. Böylece üretim artışı sağlanacak.

Burada her sahada bu teknoloji kullanılmıyor. Klasik yöntemle alınabilecek yerlerde klasik yöntemle sondajlı üretim yapacağız. Zorlandığımız yerlerde bu çatlatma yöntemini kullanacağız. Üretimde bir artış olacağı konusunda ümitliyim. Şu anda zaten Türkiye Petrolleri günlük 47 bin varili geçti. Bu sene hedefimiz, üretimde günlük 50 bin varilin üzerine çıkmak.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X