12 yıl sonra Suudi Arabistan’da

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2007’den beri Suudi Arabistan’ı ilk kez ziyaret etti. Putin’in uçağı Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a iniş yaptı. Uçağından inerken Putin’i şeref kıtası karşıladı.

12 yıl sonra Suudi Arabistan’da

İlk kez 2007’de Suudi Arabistan’a giden Putin’in bu ülkeye yaptığı ikinci ziyaret. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud da Moskova’ya en son Ekim 2017’de gitmişti.

Ziyaret Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’ne (OPEC) katılan Riyad’ın Moskova ile daha yakın ilişkiler gerçekleştirmek istediği bir dönemde gerçekleşiyor. Putin ve Kral Selman’ın görüşmesi ayrıca Basra Körfezi’nde İran ile Arap ülkeleri arasında doğrudan bir askeri çatışmaya yol açabilecek krizin gölgesinde yapıldı. Ziyaret Riyad’ın İran’ı suçladığı, Suudi petrol şirketi Aramco’nun tesislerine yapılan saldırıdan bir ay sonraya denk geliyor.

Moskova, bu olayda İran’a yönelik suçlamaları desteklemiyor. ​Rus lider, saldırıdan sonra Riyad’a ülkesine yapılabilecek her türlü saldırıyı önlemek için Rus hava savunma sistemlerini almasını bir kez daha önermişti. Kommersant’a göre, Rus liderin ziyaret sırasında bu teklifini tekrarlaması bekleniyor, ancak Suudi Arabistan’ın ABD ile yakın ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda bu yönde bir adım atılması ihtimali düşük görülüyor. Diğer yandan Rusya ile Suudi Arabistan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad konusunda birbirine zıt yaklaşımları söz konusu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X