2 bin metre yükseklikten toplanıyor! Bir çok hastalığa şifa oluyor

Antalya’nın Akseki ilçesinde Toros Dağları’nda andız ağaçlarından toplanan kozalaklardan pekmez yapılıyor.

2 bin metre yükseklikten toplanıyor! Bir çok hastalığa şifa oluyor

Toroslar’daki andız ağaçlarının kozalaklarından elde edilen andız pekmezinin kilogramı 20 TL’ye satılıyor.

2 Bin Metre Yükseklikten Toplanan Kozalaklardan Yapılan Andız Pekmezi Birçok Hastalığa Şifa Oluyor 1 saat önce
Antalya’nın Akseki ilçesinde Toros Dağları’nda andız ağaçlarından toplanan kozalaklardan pekmez yapılıyor. Toroslar’daki andız ağaçlarının kozalaklarından elde edilen andız pekmezinin kilogramı 20 TL’ye satılıyor.

Antalya’nın Akseki ilçesinde Toros Dağları’ndan iğneli andız ağacından olgunlaşmış andız kozalaklarını toplayan aileler sonbahar döneminde topladıkları andız kozalaklarından pekmez üretip, geçimlerine katkı sağlıyorlar. Andız pekmezinin kilosu 20 TL’ye satılıyor.

Akseki’de eski yıllardan beri yaygın olarak üretilmekte olan Andız pekmezi geleneksel bir Türk gıda maddesidir. Fakat uzun yıllardan beri bu gıda maddesinin üretim tekniği pek fazla değişmemiştir. Üretimin günümüze kadar açık tava yöntemine göre yüksek sıcaklıkta üretilmesi süregelmiştir.

İMECE YÖNTEMİYLE ÇALIŞILIYOR

Akseki’nin Kuyucak mahallesinde pekmez yapan Halil Erdoğan, andız ağaçlarının kozalaklarını yaz aylarında başlayıp, sonbahar dönemine kadar topladıklarını, imece yöntemiyle çalışan kadınların el birliğiyle kozalakları kırdıklarını ve kozalakların 2 gün süreyle ıslatıldığını söyledi.

Şıra hanede ıslanan kozalakların daha sonra tavalara aktararak tavaların altını yüksek ateşle ateşleyip, 15 saat kaynatılarak kıvamına gelince pekmez elde ettiklerini belirten Erdoğan, “Bu iş oldukça zahmetlidir. 4-5 kişi yardım ediyor. Yardımsız bu iş olmuyor. Yazın kozalakları topluyoruz, sonbahar aylarında ise pekmez yapımına başlıyoruz.” dedi.

“ZAHMETLİ BİR İŞ”

Uzun yıllardır pekmez üreten ve bu işin çok zahmetli olduğunu, 4-5 kişinin yardımıyla yapılabildiğini dile getiren Erdoğan, “Andız pekmezini yapmak üzüm pekmezinden daha zahmetli bir iştir. Yaklaşık 5 kilogram andız kozalağından 1 kilogram pekmez çıkarabiliyoruz. Yılda ise yaklaşık 2 ton pekmez üretiyorum” dedi.

“TAMAMEN DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI”

Andız pekmezinin ham maddesini Toros Dağları’nda bin 500 – 2 bin metre rakımlı yerlerden topladıklarını anlatan Erdoğan, “Elde edilen pekmez tamamen doğaldır. İçinde herhangi bir karışım bulunmuyor. Andız pekmezinin, basur, kansızlık, mide, akciğer, karaciğer, romatizma, şeker hastalığı, idrar yolları iltihabı, astım gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Bu pekmez, şifa kaynağı.” ifadelerini kullandı.

15 SAAT KAYNIYOR

Kuyucak Mahallesi’nde yıllardır pekmez yaparak aile bütçesine katkı sağlayan kadınlardan Fatma Duran, dağlarda ağaçlara tırmanarak topladıkları andız kozalaklarını, çuvallarla sırtlarında taşıdıklarını söyledi.

Günde 1 ya da 2 çuval andız kozalağı toplayabildiğini anlatan Duran, “Andız kozalaklarını Toroslar Dağları’ndan topluyoruz. Andız ağaçlarına çıkıyoruz.Daha sonra ağaçlardaki kozalakları çırparak diplerine indiriyoruz. Her gün dağlardan sırtımızda birer ikişer çuval andız kozalağı getiriyoruz. Kozalakları kırıp 2 gün suda bekletiyoruz. Şırasını süzdükten sonra akşamdan hazırlayıp tavalara koyuyoruz. Erken saatlerde kalkıp kızgın ateşe koyuyoruz. 15 saat kaynıyor. Bu çok zahmetli bir iş.” dedi.

Duran, Yaklaşık 10 çuval andız kozalağından yaklaşık 150-160 kilo pekmez elde ettiklerini sözlerine ekledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X