2 bin yıllık tarihe büyük ayıp!

İznik’deki tarihi surlar özensizlik ve kıymet bilmezlik yüzünden iyice kirletildikten sonra geçen yıl özel makinelerle temizlenmişti. Ama hoyrat eller yine boş durmadı ve 2 bin yıllık tarihi surlar yeniden sprey boyalarla kirletilmeye başlandı.

2 bin yıllık tarihe büyük ayıp!

Tarihi milattan önce 4’üncü yüzyıla kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan İznik’teki surlara, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce sprey boyalarla çeşitli yazılar yazıldı.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’nde yer alan İznik’in 2 bin yıllık surlarındaki yazıları görenler, tepki gösterdi.

928a6a7a20afe650748a295ed358a8c0.jpg

Bölgede yaşayan, turizmci Bekir Uslu, son olarak tarihi Lefke Kapısı’nın hedef alındığını söyledi. İzniklilerin de surlara yazılar yazılmasına isyan ettiğini belirten Uslu, “Bu surlar, milattan önceden beri ayakta. Tarihe aynı zamanda ışık tutuyor. Turistlerin de gözdesi; ancak bu saldırılar, çok ciddi anlamda zararlar veriyor. Bizden çektiğini kimseden çekmedi. Rezil oluyoruz; ayıptır, günahtır” diye konuştu.

3ae596e4bbc60e70e0bacae1bffac6c7.jpg

GEÇEN YIL ÖZEL MAKİNEYLE TEMİZLENMİŞTİ

Öte yandan İznik’teki tarihi surların üzerine geçen sene sprey boyalarla yazılan yazılar, Belediye Başkanı Osman Sargın’ın girişimiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı Bölge Laboratuvarı’ndan görevlendirilen ekip tarafından özel makineyle silinmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X