20 yıldır kapalı gişe oynayan Türk balesi: ‘Harem’

Ankara Devlet Opera ve Balesince sahnelenen ve bale ile klasik Türk müziğini buluşturan ‘Harem’, 1998’den beri kapalı gişe oynayarak en uzun süre sahnelenen ilk Türk balesi olma unvanı aldı.

20 yıldır kapalı gişe oynayan Türk balesi: ‘Harem’

Birçok festivalin açılışında ilk temsili yapan, Ankara Devlet Opera ve Balesince en uzun süre sahnelenen bale eseri unvanını taşıyan ‘Harem’, sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

‘Harem’ balesinin koreografı ve rejisörü Merih Çimenciler, eseri Osmanlı’nın 700. yılı sebebiyle klasik Türk müziği üzerine iki perdelik olarak tasarladığını söyledi.

Çimenciler, yaklaşık 20 yıldır Devlet Opera ve Balesinin Türkiye’de kapalı gişe oynayan eserlerinden ‘Harem’ balesinin, ney, kanun, bendir, kudüm gibi klasik Türk müziği sazlarıyla icra edilen ilk Türk bale eseri olma özelliğini bulunduğunu dile getirdi.

TÜRK SAZLARIYLA İCRA EDİLİYOR…

Osmanlı’yı, Harem’i, cariyelerin ve sultanların nasıl yaşadığını çok merak ettiği için araştırmalar yaptığını belirten Çimenciler, şunları söyledi: 

‘Cariyelerin belki yazgıları belirlenen yer ama benim için Harem bir akademidir. Bu konuyla ilgili çok araştırma yaptım, okudum, alanın uzmanlarıyla çalıştım. Hiçbir şehzade annesi sadece güzel olduğu için tercih edilmez. Musiki dersi alırlar, Kuran-ı Kerim okurlar, Arapça öğrenirler, dans ederler, davranış öğrenirler, sonra padişaha sunulurlar. Eğer bir haseki sultan olmaya layık görülüyorsa beğeni alırdı. Biraz bu açıdan baktım. 1998’de bu şekilde yazdım.’ 

Çimenciler, ‘Kendi sazlarıyla tarihini anlatan ilk Türk balesidir. Hacı Arif Bey’in ‘Vücud İkliminin Sultanı Sensin’ isimli eseri var. ‘Yine Bir Gülnihal’ eseri seslendiriliyor. Suzidil Saz Semaisi çalınıyor. TRT’nin çok değerli orkestrası bu eserlere can veriyor. 20 yıldır bu eserler hiç değişmedi. Aynı insanlar, aynı şahsiyetler.’ dedi.

TOPKAPI’DA SAHNELENEN İLK ESER

‘İlklerin eseri’ balede ödüllü dansçıların yer aldığını kaydeden Çimenciler, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘İlklerin eseri ‘Harem’. Topkapı Sarayı’nın Selamlık bölümünde çıkan ilk eser. Dolmabahçe Sarayı’na, Sait Halim Paşa’ya ilk giren eser. Bodrum Festivali’nin başlangıcını, açılışını kalede ilk yapan eser. Anadolu’nun pek çok şehrinde, Kayseri, Sivas, Gaziantep ve Trabzon’da opera ve bale festivallerinde sahnelendi. Aspendos’ta sahnelendi. Tarihe insanlarımızın merakı çok. Halkımıza teşekkür ediyorum. Biz onlara kıymet veriyoruz, onlar da tarihimize ve balemize kıymet veriyorlar.’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X