23 yıl sonra Bursa’da gelen mutluluk

Türkiye’de sadece Bursa’da olan spastik çocuklar ve rehabilitasyon merkezi, yerli yürüme robotu sayesinde Türkiye’ye umut olmaya devam ediyor. Sakarya’da oturan ve 23 yıldır yürüyemeyen doğuştan engelli Rabia, bir aylık tedavinin ardından ilk adımlarını a

23 yıl sonra Bursa’da gelen mutluluk

Türkiye’de tek olan ve ülkenin dört bir yanından hasta kabul eden Dr. Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar ve Rehabilitasyon Merkezi ailelere umut olmaya devam ediyor. 54 yatak kapasitesi bulunan hastaneye 23 yıldır spastik engelli olan kızı Hümeyra Sevim’i getiren anne Kezban Durma 1 aylık tedavinin ardından gözlerine inanamadı. 

 

GÖZLERİNE İNANAMADI

Zaman zaman umutsuzluğa kapıldığını dile gertiren anne Kezban Durma, böyle bir hastanenin varlığını çok geç öğrendiğini üzülerek ifade etti.

 

“Arkadaşımın tavsiyesiyle bu hastanenin varlığını öğrendim” diyen Durma, “Böyle bir hastanenin varlığını ben 10 sene boyunca hiç duymadım. Bir arkadaşımın vasıtasıyla geldik. Arkadaşım bana “yürüyemeyen çocukların yürüyerek hastaneden çıktığını gördük” dedi. Biz de hemen Sakarya’dan Bursa’ya geldik. Bir aylık tedavi uygulandı. Bir aylık tedavi bile çok hızlı tesir etti. Hafta sonu burada kaldık. Burada kalmanın üzüntüsü bir anda sevince dönüştü. Kızım bir anda ayağa kalktı. Memlekete dönemeyişimizin verdiği üzüntüyü unuttuk çok büyük mutluluk yaşadık. Buradaki hasta çocukların anneleri Hümeyra’nın yürümesine çok sevindi. Duygulandık. Hümeyra ve onun gibi hastaların tedavi süreci çok sabır istiyor. Aileler sabırlı olmalıdır. Bazen bunaldığımız olsa da ümidimizi kaybetmemeliyiz. Sonuna kadar uğraşsınlar, çok araştırsınlar” dedi.

HASTANEYE GELDİĞİNDE YÜRÜME ŞANSI YOKTU

Hümeyra’nın hastaneye geldiğinde yürüme şansının olmadığını ifade eden fizik tedavi uzmanı Dr. Mehmet Doğan, “Burada yaklaşık 54 yatağımız bulunuyor. 0 yaşından itibaren 40’lı yaşlara kadar hastalarımız var. Hayatlarının çeşitli evrelerinde bir takım zorluklar yaşayan, yürüyemeyen, konuşamayan, hareket zorluğu çeken hastalarımıza hizmet veriyoruz. Biz burada hastalarımızı gerekirse 90 güne kadar yatırıp hastaya uygun tedavi programını uyguluyoruz. Hümeyra da bu hastalarımızdan bir tanesidir.23 yaşındadır. Buraya geldiğinde ayakta duramıyordu. Yürüme şansı yoktu. İstemsiz bir takım hareketleri ve kasılmaları oluyordu. Biz burada Hümeyra’ya fizik tedavi ağırlıklı bir program uyguladık. Geçen hafta sonu bizim de olmadığımız bir günde annesi kızının ilk kez yürümesine şahit oldu ve sevinçle bize kızının yürüdüğünü dile getirdi. İlk adımlarını atması bizim hastanemize kısmet oldu. Hastalarımıza, hastalık niteliklerine göre fizik tedavi ağırlıklı olmak üzere bir takım teknikler uyguluyoruz. Hidroterapi havuzumuzdan psikoloğumuza kadar bir çok branşta hastalarımızın ve ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Robotik yürüme cihazımız ile de ayakta durabilen fakat yürüyemeyen hastalarımızda hızlı bir ilerleme kaydediyoruz. Yeni gelen omuz robotu cihazımız da omuz bölgesindeki güçsüz bölgelerin güçlendirilmesinde aktif olarak kullanılmaya başlandı. Bizde hastalık yoktur, hasta vardır. Her hasta bir diğerinden farklıdır. Fakat tedaviye gelen her hasta geldiği durumdan bir üst kapasite ile buradan çıkar” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X