230 yıllık şifreyi çözene 2 bin euro

Fransa’nın Plougastel kasabasında etomoloji yarışması başlatıldı. Deniz kıyısındaki bir kayaya 230 yıl önce çiviyle kazınan yazının şifresini çözebilene 2 bin euro ödül verilecek.

230 yıllık şifreyi çözene 2 bin euro

Sadece deniz suyunun çekildiği zamanlarda görülebilen yazının bugüne kadar farklı etimologlar tarafından incelense de çözülemediği belirtiliyor. Uzmanlardan bazıları yazıda baş aşağı yazılmış normal Fransız harflerinin yanı sıra, İskandinav tarzı ‘Ø’ harfleri de bulunduğunu söylüyor. Yazıda tek anlaşılabilen yer ise Fransız devriminin birkaç yıl öncesine işaret eden 1786 ve 1787 tarihleri…

Bretonca ya da Bask dilinde yazıldığı tahmin edilen yazıda ayrıca bir gemi, bir gemi dümeni ve üzerinde haç işareti olan bir kalp çizimi de var.

Bir teori ise, bu yazının yakınlardaki bir donanma üssüyle bağlantılı olabileceği yönünde… Bazı uzmanlar yazıyı yazan kişinin yarı-cahil olabileceğini, bazı uzmanlar da bu kişi ya da kişilerin duydukları sesleri bu şekilde yazıya geçirmiş olabileceğini söylüyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X