3 saatte 60 sorti

Rusya ve Suriye, silahlı muhaliflerin kontrolünde kalan tek vilayeti İdlib kırsalını havadan ve karadan vurmaya devam ediyor.

3 saatte 60 sorti

ABD’nin Suriye ordusunun, Rusya’nın ise muhaliflerin kimyasal saldırı hazırlığı içinde olduğu iddiaları nedeniyle köylüler İdlib kırsalını terk ediyor.

Hatay sınırının hemen yanıbaşındaki İdlib’e yönelik Rus savaş uçaklarının desteğiyle başlatılan bombardıman sürüyor.

Dünkü hava saldırılarında Telaas, Abdin, Latamine, Habit ve Kefer Zite köyleri hedef alındı. Bölgelerde paniğe yol açan bombardımanlarda 2 kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi. Bombardımanlarda hedef alınan Latamine Köyünde bulunan bir sahra hastanesi de hasar gördü. Havadan saldırıların yanı sıra Suriye ordusu da konuşlu bulundukları bölgelerden silahlı grupları karadan ateş altına alıyor.

Öte yandan İdlib ile Hama arasındaki Curin bölgesinde konuşlu ordu güçleri, birkaç kilometre uzaklıkta bulunan silahlı muhaliflerin kontrolündeki Sermaniye köyünü hedef aldı. Muhaliflerin olduğu noktalar havan ve roketlerle peş peşe vuruldu. Hhava saldırılarında silahlı muhaliflereait hedeflerin bombalandığı, bu hedeflerden bazılarının önceden terk edildiği, bazılarının da hala kullanımda olduğu bildirildi.

VARİL BOMBASI

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, önceki gün Rusya’nın üç saatten az bir sürede İdlib’e yaklaşık 60 sorti hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Örgüt, Moskova ve Şam’ın İdlib’e operasyon düzenleyeceği tehdidinde bulunmasının üzerinden geçen yaklaşık bir ay süre içinde en şiddetli hava saldırılarının gerçekleştirdiğini bildirdi. Gözlemevi, saldırılarda toplam dört kişinin öldüğünü, bunlardan ikisinin çocuk olduğunu belirtti. 

Görgü tanıkları ve kurtarma görevlileri de, hava saldırılarında İdlib’in güneyindeki Halbeh ve Hama ilinin kuzeyindeki Latamneh ilçelerinde bazı köylerin hedef alındığını söyledi.

SİVİLLER KAÇIYOR

İdlib’i ağırlıklı olarak el Kaide’nin eski Suriye kolunun liderliğindeki Tahrir el Şam örgütü kontrol ediyor. Ancak rakip isyancı gruplar da İdlib iline sığınmış durumda.

Öte yandan ABD’nin Suriye ordusunun, Rusya’nın ise cihatçıların kimyasal saldırı hazırlığı içinde olduğu iddiaları sivil halkta paniğe neden oldu. İdlib ve Hama kırsalındaki köylerde yaşayanların büyük bölümü evlerini kimyasal saldırı endişesiyle terketti. Köylülerin, Cisr Eş Şuğur ilçesi, İdlib veya güvenli gördükleri iç kesime göç ettikleri görüldü. Sivillerin boşaltmasının ardından İdlib ve Hama kırsalının hayalet kente dönüştüğü görüldü.

Birleşmiş Milletler, İdlib’e düzenlenecek kapsamlı bir operasyonun onbinlerce kişiyi etkileyecek bir insani felakete dönmesinden kaygı duyuyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X