30 milyar liralık yeni paket açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İvme Finansman Paketi’nin tanıtımında konuştu.

30 milyar liralık yeni paket açıklandı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İvme Finansman Paketi’nin tanıtımı toplantısında konuştu.

Bakan Albayrak’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

Paket 4 temel özelliği taşıyan sektörleri hedefleyecek. Öncelik, örta yüksek ve yüksek teknoloji ürünleri olan sektörlerde olacak. Paket ürün odaklı finansman yaklaşımını benimseyerek dış ticaret açığına pozitif katkı sağlama potansiyeli olan ürünlere finansman sağlanacak. Stratejik ürünlerin ihracat potansiyeli de ortaya çıkarılmış olacak. Küresel gelişmelerin gölgesinde güçleşen finansman koşullarına rağmen Türkiye’nin finansal belirsizliklerden minimum şekilde etkilenmesini sağlayacağız. 

Üç ana faaliyet alanına 30 milyar liralık bir finansman sağlamış olacağız. Hammadde ve aramalı imalatı, makine imalatı ve tarım olarak önceliklendirdik. Hammadde ve aramalı ithalatındaki iyileşmeyle cari dengeye katkılar sağlayacağız. İki yıla kadar anapara geri ödemesiz 150 milyon TL’ye kadar yatırım kredisi ödemesi verilecek. Azami 10 yıl olacak. İşletme kredileri de 1 yıla kadar ana para ödemesiz azami 5 yıl olacak. 

İkinci faaliyet alanı makine imalatı. Bilgisayar, elektronik, motor aksamlarından oluşan sektörler destek kapsamında önceliklendirilecek. Yaklaşık 18 milyar dolarlık bir ithalat gerçekleştiriyoruz. Bu kalemlerin toplamı 46,2 milyar doların üzerindeki cari açık etkisini kırabilmeyi amaçlıyoruz. İki yıla kadar anapara geri ödemesiz 150 milyon TL’ye kadar yatırım kredisi ödemesi verilecek. Azami 10 yıl olacak. İşletme kredileri de 1 yıla kadar ana para ödemesiz azami 5 yıl olacak. 

Son faaliyet alanı tarım. Tarımda verilecek kredilerde faizi yüzde 14,5’i aşmayacak. 

Tüm kredilerde iki farklı faiz seçeneği sunacağız. Enflasyondaki önümüzdeki aylardaki düşüş göze alındığında paketin avantajlarının çok daha artacağını görüyoruz. 

“HAZİRANDAN İTİBAREN CARİ FAZLA ÖNGÖRÜYORUZ”

2018 mayıs ayı itibariyle 58 milyar dolarla en yüksek seviyeye ulaşan cari açık sonrasında haziran ayından itibaren Türkiye’nin cari fazla vereceğini öngörüyoruz. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X