‘300 çeşit bıçak üretiyoruz’

Bursa’da 300’den fazla çeşit üretilen ve ünü Türkiye’nin sınırlarını aşan el yapımı bıçaklar, İngiltere ve Kazakistan başta olmak üzere 15 ülkeye ihracat ediliyor.

‘300 çeşit bıçak üretiyoruz’

Kökeni 700 yıllık bir tarihe uzanan ve ünü Türkiye’nin sınırlarını aşan Bursa’nın el yapımı bıçakları, İngiltere ve Kazakistan başta olmak üzere 15 ülkeye ihracat ediliyor. Dua baskılı bıçak, et bıçağı, soğan bıçağı gibi birçok çeşit bıçak üreten Bursalı bıçakçılar, fabrikasyon üretime direnmeye çalışıyor. 11 yaşından beri bu mesleği yapan Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Fatih Adliğ, 25 yıldır babası ve ağabeyi ile birlikte bıçak üretiyor. Yaklaşık 300 çeşit bıçak ürettiklerini vurgulayan Adliğ, “Fiyatlarımız 20 lira ile 150 lira arasında, boyutuna ve kullanım şekline göre değişiyor. Yaklaşık 15 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bunların başında da İngiltere ve Kazakistan geliyor” dedi.

“EL EMEĞİ BIÇAKLAR DAHA KALİTELİ”…

En büyük sorunlarının meslekte arkadan gelen neslin olmaması olduğunu ifade eden Adliğ, “Arkadan yetişen bıçakçı nesil kalmadı gibi bir şey. En son nesil bizler kaldık. İnsanlar bu meslekte çalışmak istemiyor. Hobi amaçlı görüyorlar. Bunu bir meslek olarak görürlerse, arkadan gelen nesil bu mesleğe heves sarabilir. Bir başka sorunumuz da fabrikasyon sistemin, el emeğini az da olsa geride bırakması. Fabrikada seri üretim bizi olumsuz etkiliyor. Ama ne kadar da olsa biz fabrikalarla baş edebilecek güçteyiz. Çünkü insanlarımız kalite nedeniyle hala elde üretilen bıçakları istiyorlar. Bizim yaptığımız bıçaklar el emeği olduğu için fabrika üretimi bıçaklardan daha maliyetli oluyor. Bu nedenle fabrikasyon sistem, bizim ürettiğimiz bıçağın kalitesini tutmaz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X