45 bin 824 ürün güvensiz

Bakanlık olarak geçen yıl toplam 54 firmanın 6 bin 620 ürününde güvensizlik tespit ettiklerini belirten Meral Karaaslan, ”2018’in ilk 8 ayında ise 27 firmada 45 bin 824 üründe problem olduğunu belirledik” dedi.

45 bin 824 ürün güvensiz

Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanı Meral Karaaslan, güvensiz ürünlerle ilgili çarpıcı rakamlar ortaya koydu.

Karaaslan, dün İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, bakanlık olarak hem tüketicilerin ekonomik çıkarlarını hem de sağlık ve güvenliklerini koruma görevini üstlendiklerini vurguladı. Bakanlığın mevzuatlarını tamamen Avrupa Birliği’ne uyumlu hale getirdiklerini anlatan Karaaslan, tekstilden kırtasiyeye, ayakkabıdan biberona, deterjandan diş fırçasına kadar pek çok ürünü incelediklerini açıkladı.

Karaaslan, sonuçlarla ilgili şu bilgeleri verdi: ”2011 yılındaki düzenlemeyle ağır metaller, azo renklendiriciler, fitalatlar ve alev geciktiriciler denetlenirken 2017 yılında AB’nin tehlikeli kimyasallara düzenleme getiren tüzüğü Reach ile tam uyumlu hale geldik. Bugün ürünlerde 4 yerine tam 66 tehlikeli kimyasalı inceliyoruz. 2017 yılında toplam 54 firmanın 6 bin 620 ürününde güvensizlik tespit ettik. 2018’in 8 ayında 27 firmada 45 bin 824 üründe problem olduğunu belirledik” dedi.

SEKİZ AYDA 7 KAT ARTTI

Daha az firma sayısına karşılık güvensiz ürün sayısının 8 ayda 7 kat arttığına dikkat çeken Karaaslan şunları kaydetti: ”Bunun altında özellikle yeni kurulan ancak büyük miktarlarda ürün ithal eden firmaları takibe almamız yatıyor. Gelen ürünleri incelediğimizde insan sağlığı ve kullanım açısından güvensizlikler belirledik.

İncelenen tehlikeli kimyasalların sayısının artması da bu rakamın zirveye çıkmasında bir diğer önemli etken oldu. Ayrıca 2017’nin tamamında 1 milyon 920 bin ürün incelenirken, 2018’in 8 ayında bu miktarın 3,5 milyona çıkması da güvensiz ürün sayısının 7 kata yükselmesinde etkili oldu.”

İMİTASYON TAKI İLK SIRADA

Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanı Meral Karaaslan, güvensiz ürünlerde imitasyon takının ilk sırayda olduğunu belirterek, ”Burada bir konunun altını çizmekte yarar görüyorum. Özellikle yerli üretim olan tekstil ve hazır giyim ürünleri ile ayakkabılarda sorun yaşanmadığını gözlemledik” ifadelerini kullandı.

KIRTASİYEYE DİKKAT!

-İncelenen 115 bin kırtasiye malzemesinden 3 bin 598’i güvensiz bulundu. 
-Aynı dönemde denetlenen 9 bin 68 okul kıyafetinin tamamı temiz çıktı.
-Araştırılan 2 bin 188 ayakkabıdan 23 adedinde güvensizlik tespit edildi.
-Geçen yıl 176 bin, 2018’in 8 ayında ise 250 bin ürün bertaraf edildi.
-2017’de denetimdeki ürünlerin toplam ithalat tutarı 12,9 milyar dolar oldu.
-10 yılda 1,8 milyon ürünün imha edilmesi denetimin önemi ortaya koydu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X