5 ilçeye erken uyarı sistemi

Büyükşehir, tarımsal üretimin yoğun olduğu 5 ilçeye erken uyarı istasyonu kurdu. Bu sayede bilinçsiz ve gereksiz ilaçlama önlenecek, üretim maliyetleri düşecek.

5 ilçeye erken uyarı sistemi
Tüm ilçelerdeki ürün çeşitliliği ve üretim kapasitesi gibi verileri değerlendiren Büyükşehir Belediyesi, öncelikle ürün kalitesinin artırılması için tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu Karacabey Küçükkaraağaç, Yenişehir Çeltikçi, Yıldırım Samanlı, Mustafakemalpaşa Ayaz ve Nilüfer’in Tahtalı’ya erken uyarı istasyonları kurdu. Üzerindeki sensörlerle hava sıcaklığı, nispi nem, yağış miktarı, yaprak ıslaklığı, toprak sıcaklığı gibi değerleri ölçen erken uyarı istasyonları sayesinde hastalık ve zararlılara karşı bilinçsiz ve gereksiz ilaçlama önlenecek, üretim maliyetleri düşecek, ürünü değer kazanan çiftçi daha çok kazanacak.
 
GEREKSİZ İLAÇ KULLANIMI ÖNLENECEK…
 
Karacabey Küçükkarağaç Köyü’ndeki istasyonu yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Abdurrahman Akbulut’tan sistemin işleyişi hakkında bilgiler aldı.
 
Sistemin çalışması için gerekli enerjinin güneş panellerinden sağlandığını ve hiç enerji gelmese bile sistemin 3-4 gün veri aktarımı yapmaya devam ettiğini belirten Başkan Altepe, teknolojik gelişmeleri tarımda da yoğun olarak kullanmayı hedeflediklerini söyledi.
 
Yeni düzenleme ile tarım ve hayvancılığın geliştirilmesinin de Büyükşehir belediyelerinin sorumluluk alanına girdiğine vurgu yapan Başkan Altepe, üretimin artması, daha kaliteli üretim, depolama, ambalajlama ve pazarlama gibi tüm alanlarda yoğun bir çalışma içinde olduklarını vurguladı.
 
Hava sıcaklığı, nispi nem, yağış miktarı, yaprak ıslaklığı ve toprak sıcaklığı gibi verilerin her 10 dakikada bir kayıt altına alındığını ve verilerin merkeze iletildiğini kaydeden Başkan Altepe, “Bu veriler internet üzerinden Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzdeki mühendisler tarafından değerlendiriliyor. 25 ile 50 kilometrekare alanı kapsayan ölçümler sonucu, hangi bölgede hangi ilaçların kullanılması ve olası hastalıklara karşı önlemler tespit edilip, çiftçiler uyarılıyor. Böylelikle gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilmiş oluyor. Bu istasyonları beş ilçemizde kurduk, diğer ilçelerimizde de ürün çeşitliliğine göre yeni istasyonlar kuracağız. Hedefimiz Bursa’nın tarımda da örnek bir kent haline gelmesi” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X