600 yıllık medrese müze olarak hizmette

Sultan 2. Murad tarafından yaptırılan ve Bursa’nın Topkapı’sı olarak anılan Muradiye Külliyesi içindeki Muradiye Medresesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’ olarak ziyarete açıldı.

600 yıllık medrese müze olarak hizmette

HATİCE DAL 

6’ne alınan Muradiye Külliyesi’nin en önemli parçalarından biri olan Muradiye Medresesi, restorasyonun ardından ‘Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’ olarak kente kazandırıldı. 6 asırlık medresenin açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın yanı sıra AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, Osmangazi Kaymakamı Zafer Orhan, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bilal Kemikli, akademisyenler, müze bağışçıları ve çok sayıda davetli katıldı.

600 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP…

Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılan ve Türk İslam coğrafyasında dönemin en ünlü eğitim kurumlarından biri olarak anılan Muradiye Medresesi’nde yüzyıllar boyunca pek çok ünlü bilim adamı ders verdi.

Pek çok âlimin yetiştiği Muradiye Medresesi, tipik bir erken devir Osmanlı Medresesi olarak biliniyor. 600 yıllık uzun bir geçmişe sahip bu müstesna yapı pek çok kez tamir ve onarım geçirdi. Muradiye Külliyesi içinde Fatih Sultan Mehmed’den itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde yaptırılan 12 adet türbe, daha önce Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek ziyarete açılmıştı.

“ÖNEMLİ ÖRNEKLER ARASINDA OLACAK”… 

Müzenin açılışında konuşan Başkan Aktaş, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilen Muradiye Külliyesi’nin en önemli parçası olan medreseyi de kapsamlı bir restorasyonun ardından ‘Muradiye Kur’an ve El Yazmaları Müzesi’ olarak ziyarete açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Müzenin, konusu itibari ile Türkiye’de bu anlamda önemli örnekler arasında yerini alacağına inandığını vurgulayan Başkan Aktaş, “Müzede 10 medrese odasında Kur’ân-ı Kerim’in ilk nazil olduğu zamandan günümüze kadar yazılışındaki aşamalar kronolojik olarak izlenebilecek. Ana eyvanda ise 18. yüzyıldan kalan Sultan Murad Hüdâvendigâr sanduka örtüsü ve Bursa’da medfun olan diğer sultan isimlerinin yazılı olduğu sanduka levhaları sergileniyor” dedi. 

MÜZEYE ANLAMLI BAĞIŞ… 

Açılış töreninde ayrıca, müze bağışçılarından Hayrettin Akpınar, 1876 tarihli el yazması Kur’an-ı Kerim ve Evliya Çelebi’nin 400’üncü yılı anısına özel olarak hazırlanan altın uçlu kalemi, Başkan Aktaş’a vererek, müzeye bağışladı. Başkan Aktaş da bağışçı Hayrettin Akpınar, Müze Danışmanı Doç.Dr. Hicabi Gülgen, Hattat Mahmut Şahin, Bab-ı Nun Geleneksel Sanatlar ve Kültür Derneği ve İbrahim Koca’ya müzeye katkıları nedeniyle teşekkür belgesi verdi. Başkan Aktaş ve beraberindeki daha sonra kurdele keserek ziyarete açtıkları müzeyi gezdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X