700 yıllık geleneği bozdu! 38 köyün ilk ve tek kadın muhtarı

Mudanya’nın Mirzaoba Köyü’nde 700 yıllık erkek yönetimine son veren 41 yaşındaki kadın muhtar Şenol Durgut, yarışı önde tamamlayarak ilçedeki 38 köyün kadınlarına da umut oldu. 

700 yıllık geleneği bozdu! 38 köyün ilk ve tek kadın muhtarı

DERYA DEMİR

Mudanya’nın 500’e yakın nüfusu bulunan Mirzaoba Köyü’nde 31 Mart seçimlerinde yarış her seçimden farklı geçti. Çünkü köyün kurulduğu günden bu yana ilk kez bir kadın, muhtarlık için adaylığını koydu.

Yapamaz, edemez demelerine rağmen son bir yıldır ‘ben bu işi yapacağım’ diyen Şenol Durgut, kolları sıvayarak seçim yarışına baş koydu. Özellikle köydeki gençlerin ve kadınların büyük bir desteğini alan Durgut, seçimleri 48 oy farkla önde bitirdi. 

“İKİ ADAYLA YARIŞTI YILMADI”…

Doğma büyüme Mirzaobalı olan Durgut, “Doğduğumdan beri bu köyde yaşadığım için köyün sorunlarını, yapılması gerekenleri çok iyi biliyordum. Köyde yolunda gitmeyen, yapılmayan şeyler olduğunu görüyordum.

Bu nedenle hep bu köyün muhtarı olup, sorunları çözmek istiyordum. Ancak daha önce bu konuya eğilen bir kadın olmadığı için biraz da çekiniyordum. Ama son bir yıldır çevremin de desteği ile aday olacağımı köylülerle paylaştım. İlk paylaştığım zamanlar köylüler ‘kadından muhtar olur mu, yapabilir mi?’ diye konuşuyorlardı.

Fakat ben bir yıl boyunca onlara yapabileceklerimi anlatarak bir nebze de olsun ikna ettim” diye konuştu. Karşısında iki erkek muhtar ile yarıştığını kaydeden Durgut, “Erkek adaylar karşısında biraz çekimserdim. ‘Köylü erkeğe güvenir bana güvenmez, çok az bir oy farkı ile bu seçimi ya alırım ya da kaybederim’ diye düşünüyordum. Ama en nihayetinde köyde oy kullanan 360 kişinin 185’nden oy alarak bu yarışı önde tamamladım” dedi.

GENÇLERLE YOLA ÇIKTI…

Seçmen sayısına göre oldukça fazla bir oy farkı ile seçimi tamamladığını kaydeden Durgut, “Köylüler bana güvendiler ve seçtiler. Ben de bundan sonra köyüm için A’dan Z’ye her şeyi değiştirmek için çalışacağım” ifadelerini kullandı. İşlevsel olsun diye azalarını da hep gençlerden oluşturan Durgut, “4 azam var en büyüğü 28 yaşında.

Zaten sloganımız da ‘genç ve güçlü’ şeklindeydi. İşe ilk olarak yolların yapımından başladık. Ardından kadınlarımız için bir yörük derneği kurarak onların da iş hayatına katılmasını sağlayacağım. Yine kadınlarımız için köye kurs getireceğim. Kadınlarımız bana bu süreçte çok inandı. Ben de onlara inandım” diye konuştu.

DİĞER KÖYLERİN KADINLARINA UMUT OLDU…

Muhtarlığı kazandığını öğrenince donup kaldığını anlatan Durgut, şunları kaydetti: “O an ki heyecanım o kadar büyüktü. Kazandığımı duyunca donup kaldım. Ama dedim ki ‘kadın her işin altından kalkar.’ Benim muhtarlığım civar köylere de umut oldu. Ben Mudanya merkez haricinde 38 köyde ilk kez seçilen kadın muhtar oldum.

O köylerden birçok kadın arayıp beni tebrik etti, kendilerinin de aday olmak istediklerini ancak cesaret edemediklerini ancak benim kazanmamdan sonra bundan sonraki seçimlere aday olacaklarını söylediler. Bu da beni çok mutlu etti. Benim bu yarışı kazanmam ile Mirzaoba 700 yıl sonra kadın muhtarla tanıştı. Bundan sonra herkese kadından ne kadar iyi bir yöneteci olduğunu göstereceğim.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X