‘AB Hamas kararını temyiz edecek’

AB üyeleri, Avrupa Adalet Divanı’nın Hamas’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması kararını temyize götürme konusunda anlaştı.

‘AB Hamas kararını temyiz edecek’

AB üyeleri, Avrupa Adalet Divanı’nın Hamas’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması kararını temyize götürme konusunda anlaştı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, yaptığı yazılı açıklamada, AB Konseyi’nin mahkemenin Hamas kararını bugün temyize götüreceğini duyurdu.

Merkezi Lüksemburg’da bulunan Avrupa Adalet Divanı, 17 Aralık’taki kararında, AB’nin Hamas’ı terör örgütleri listesine alma gerekçesinin somut eylemler yerine, basın ve internette yer alan iddialara dayandırması nedeniyle hukuka aykırı bulmuştu.

Hamas’ın terör örgütleri listesinden çıkarılmasına hükmeden AB mahkemesi, örgütün mal varlığının dondurulması gibi yaptırımların kaldırılmasını ise 3 ay ertelemişti. 

AB’nin kararı temyize götürmesiyle nihai karar dek Hamas’a yönelik yaptırımlar yürürlükte kalacak.

Avrupa Adalet Divanı’nın kararının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, AB üyelerine Hamas’ı “derhal” terör örgütleri listesine tekrar dahil etmeleri çağrısı yaparken Mogherini’nin sözcüsü Maja Kocijancic, “AB’nin Hamas’ı terör örgütü olarak görmeye devam ettiğini” söylemişti.

Kocijancic, Hamas konusunda Ortadoğu Dörtlüsü’nün prensip kararına bağlı kalacaklarını belirtmişti. Ortadoğu Dörtlüsü olarak adlandırılan AB, ABD, Rusya ve Birleşmiş Milletler, Hamas’ın şiddeti terk etmesi, İsrail devletini tanıması ve daha önceki anlaşmaları kabullenmesi koşuluyla muhatap alınabileceği konusunda mutabakat sağlamıştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X