AB ve İran arasında yeni ödeme mekanizması kuruluyor

Avrupa Birliği ve İran arasında ithalat ve ihracat ödemelerinin yapılabilmesi için yeni bir finansal mekanizma kuruluyor.

AB ve İran arasında yeni ödeme mekanizması kuruluyor

Bununla, AB şirketleri için İran ile ‘meşru iş yapmanın’ mümkün hale gelmesi hedefleniyor.
ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesi sonrasında anlaşmaya taraf olan ve İran ile iş yapan diğer ülkeler, İran ile Avrupa Birliği (AB) kapsamında kurulacak finansal bir mekanizma üzerinden petrol satışı gelirleri dahil ithalat ve ihracat yapmak için anlaşmaya vardı.

İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin’in dışişleri bakanları ve İran dışişleri bakanı, yeni finansal ödeme mekanizması ile ilgili olarak yayımladıkları ortak bildiride ‘Özel Amaçlı Araç’ adı verilen yeni sistemin, ‘İran’la meşru iş yapan işletmelere yardımcı olmak ve güvence vermek’ amacını taşıdığını açıkladı.

NÜKLEER ANLAŞMAYI KORUMA AMACI

Kapalı kapılar ardında yapılan bakanlık düzeyindeki toplantıdan sonra basına konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temcilsici Federica Mogherini yeni finansal ödeme servisinin İran ile nükleer anlaşmayı da korumayı amaçladığını söyledi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Birleşmiş Milletler’de bir açıklama yapan Mogherini, ‘Pratik açıdan bu, AB üye devletlerinin İran’la meşru finansal işlemleri kolaylaştırmak için bir tüzel kişilik kuracağı anlamına geliyor ve bu da Avrupalı şirketlerin Avrupa Birliği yasalarına uygun olarak İran’la ticaret yapmaya devam etmesini sağlayacak ve bu, dünyadaki diğer ortaklara da açılabilir’ dedi.
Bildiride, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun İran’ın yükümlülüklerine uygun davrandığını 12 kez onaylandığı belirtiliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X