ABD-Çin arasında gözaltı krizi

Çinli telekom devi Huawei’nin sahibinin kızı ve şirketin Mali İşler Başkanı Meng Wanzhou, Kanada’da gözaltına alındığı ortaya çıktı.

ABD-Çin arasında gözaltı krizi

Kanada Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Meng’in, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık’ta Vancouver kentinde gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, ABD yönetiminin talebi üzerine gözaltına alınan Meng’in bugün ilk duruşmasına çıkmasının planlandığı bildirildi. Meng’in ABD’ye iade edilmesi durumunda ise New York eyaletinin Doğu Bölgesi Mahkemesi’nde yargılanacağı öğrenildi. 

ABD Adalet Bakanlığı, Çinli akıllı telefon üreticisi ve telekomünikasyon devi Huawei’ye, İran’a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle nisan ayında soruşturma açmıştı.

“DERHAL SERBEST BIRAKIN”

Çin, Kanada’dan Wanzhou’nun derhal serbest bırakılmasını talep etti. Çin’in Ottawa Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Meng’in ABD ya da Kanada yasalarını çiğnemediği vurgulanarak, ‘Çin tarafı, bu ciddi insan hakları ihlaline sert şekilde karşı çıkıyor ve bu durumu şiddetle protesto ediyor’ ifadesine yer verildi.

Gözaltı haberi, küresel piyasaları olumsuz etkiledi, Asya borsaları güne kayıplarla başladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X