‘ABD gelecek sene 10 bin Suriyeliyi kabul edecek’

ABD Dışişleri Bakanı Kerry gelecek sene en az 10 bin Suriyeli sığınmacıyı kabul edeceklerini bildirdi.

‘ABD gelecek sene 10 bin Suriyeliyi kabul edecek’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ülkesinin bu sene ve gelecek senelerde alacağı sığınmacı sayısının artacağına işaret ederek, “Gelecek sene en az 10 bin Suriyeli sığınmacıyı kabul edeceğimizin altını çizmek istiyorum” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Kerry Berlin’deki Dışişleri Bakanlığı Konuk Evi’nde bir araya geldikten sonra, ortak basın toplantısı düzenledi.

Kerry, ülkesinin geçen sene 70 bin sığınmacıyı kabul ettiğini hatırlatarak, bu yıl bu rakamın 85 bini bulacağını belirtti.

Dünyanın diğer bölgelerinden de sığınmacılar kabul ettiklerine işaret eden Kerry, “Gelecek sene en az 10 bin Suriyeli sığınmacıyı kabul edeceğimizin altını çizmek istiyorum, bu üst tavan değil, taban sayı. Diğer ülkelerden de sığınmacılar kabul ediyoruz. Gelecek yıl hedefimiz 100 bin sığınmacıyı kabul etmek. Eğer yapabilirsek daha çok sığınmacı kabul edeceğiz” diye konuştu.

Suriye krizinin çözümünde Almanya’nın aldığı rolü ve üstlendiği liderliği de takdirle karşıladığını bildiren Kerry, “Suriye rejimine Rusya veya başka bir ülke tarafından devam eden askeri destek radikallerin güçlenmesine ve Esed’in çözüm konusunda yolları tıkamasına yol açıyor” dedi.

Kerry, Rusya’yı Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed üzerindeki etkisini kullanarak siyasi çözüme zorlaması yönünde uyararak, “Bir çok defa söylediğimiz gibi ve bugün de onayladığımız gibi (Suriye’de) askeri çözüm yok, aksine siyasi çözüme ihtiyaç var” ifadesini kullandı.

“Uluslararası camia Suriye konusunda bir duruş göstermeli”

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ise Suriye’deki ölümleri sonlandırmayı siyasi ve ahlaki bir görev olarak kabul ettiklerini söyledi.

Yeni bir siyasi çözüm sürecine girilmesiyle Suriye’deki iç savaşın bitebileceğini belirten Steinmeier, “Biz uluslararası camia olarak Türkiye, Sudi Arabistan, İran ve Rusya’nın katılımıyla Suriye meselesinde bir duruş gösterebilmeliyiz. Bu bizim en önemli amacımız” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X