ABD: Golan Tepeleri ‘İsrail’in kontrolü’nde

ABD Dışişleri Bakanlığı her yıl yayımladığı insan hakları raporunda bu yıl ilk kez Golan Tepeleri için ‘işgal altındaki’ ifadesi yerine ‘İsrail’in kontrolündeki’ ifadesini kullandı.

ABD: Golan Tepeleri ‘İsrail’in kontrolü’nde

Rapor ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Demokrasi ve İnsan Hakları Bürosu tarafından hazırlanıyor. Bakanlıkta düzenlenen brifingde konuşan Demokrasi ve İnsan Hakları Bürosu yetkilisi Büyükelçi Michael Kozak’a “işgal altındaki” ifadesinin bu yıl neden kaldırıldığı soruldu. Kozak söz konusu raporun bir bölgenin “yasal statüsünü” tanımlamak amacıyla değil, ülkelerin insan hakları durumunu ortaya koymak amacıyla hazırlandığını ifade etti.

Ancak Kozak ‘işgal altındaki” ifadesinin bu yıl neden kaldırıldığını açıklayamadı. Kozak ABD‘nin Golan’ın statüsü konusundaki pozisyonunun değişmediğini söyledi. Aynı raporun İsrail bölümünde Gazze Şeridi ve Batı Şeria ile ilgili ifadelerde de “işgal edilmiş” ya da “işgal altındaki” gibi ifadelere hiç yer verilmemesi dikkat çekti.

Kısa süre önce ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’ne, işgal altındaki Golan Tepeleri’nde İsrail’in egemenliğinin tanınması için yasa tasarısı sunulmuştu. İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor.
 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X