ABD haricinde 192 ülke göç konusunda anlaştı

BM’ye üye 193 ülkenin 192’sinin, göç konusunu küresel olarak alan ve göçmenlerin güvenliğini sağlamak hedefiyle hazırlanan sözleşme metni konusunda anlaştığı bildirildi.

ABD haricinde 192 ülke göç konusunda anlaştı

Metni boykot eden tek ülke ABD olurken, Macaristan şartlı onay verdi. Göçmenler konusundaki sert politikalarıyla bilinen Macaristan, sözleşmeyi kabul edip etmemeyi Çarşamba günü mecliste yapacakları oylama ile belirleyecek.

BM Genel Kurulu’nda yapılan oturumla BM üyesi ülkelerin 18 aydır üzerinde çalıştığı metin konusunda anlaşmaya varıldı.

193 BM üye ülkenin 192’si sözleşmenin son metnine onay verirken, metnin yasal olarak bağlayıcılığı bulunmuyor. Sözleşmenin aralık ayında Marakeş, Fas’ta bakanlar düzeyinde yapılacak toplantıda kabul edilmesi gerekiyor.

34 sayfalık sözleşmenin amacı düzenli göç için yeni bakış açılarının oluşmasını sağlamak ve ülkelerin egemenlik haklarını dikkate alarak devletlerarası işbirliği ile küresel çapta gerçekleşen göçü güvenli ve düzgün bir hale getirmek. Sözleşme metninde, aynı zamanda göçmenlerin haklarının güçlendirilmesi de hedefleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X