Engin Özpınar
Engin Özpınar

ABD medyasından bombardıman

ABD’den ve İsrail’den Türkiye’ye karşı enformatik bombardımana başladılar: “Adeta sihirli değnek değmişçesine ve bir gecede…”

Foreing Policy, Stimson Center, The New Yorker dergisi ABD’nin İncirlik’teki nükleer silahlarının güvenlikte olmadığını ve Türkiye’den taşınması gerektiğini savundular.

En açık sözlü olanıysa Wall Street Journal’dan Steven Cook’tu. Cook, şöyle yazmıştı:

“Darbe girişiminde ABD’yi suçlayan Türkiye’nin İncirlik tehdidine karşı ABD ordusu yeni misyonlar üstlenmelidir. ABD’nin yeni müttefikler arama zamanı gelmiştir. Erdoğan’ın ABD askerinin üslere girişini yasaklama ihtimaline karşılık Kıbrıs, Ürdün ve Irak’taki Kürt bölgesinde bulunan hava alanları kullanılmalıdır.”

İsrail’in Jerusalem Post gazetesi de, Fethullah Gülen’in iade talebinin ve buna ilişkin yaşanan sıkıntıların “Türkiye-ABD ilişkilerini mahvedebileceğini” öne sürdü.

Peki, Washington enformatik bombardımana neden gerek duydu?

15 Temmuz’dan bu yana savunmadaydı çünkü. Ankara, güçlü kanıtlar ortaya koyup bastırdıkça kıpırdayamaz hale gelmişti.

Şimdi ABD İncirlik’teki nükleer silah kartını açabileceğini ima ediyor. Ve bunu yaparken Türkiye’nin güvenliğini de tartışma gündemine getirmek istiyor.

İyi de hiç kolay şeyler değil bunlar.

O yüzden, Türkiye’yle müttefiklik ilişkisini sonlandırmak,  ABD’nin alacağı en son karar olur.

 

Biden’dan boşuna umutlanmayalım

 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’ye yapacağı ziyaret Washington yönetimince resmen açıklandı.

Ancak Biden’ın sadece Türkiye’ye gitmeyeceği Letonya ile İsveç’i de ziyaret edeceği bildirildi.

Aslında programda tek hedef Türkiye’ydi ama Ankara bastırdığında Obama çareyi böyle bir yola başvurmakta bulmuş olmalıydı: Biden’ın sanki önceden planlanmış bir Avrupa turu programı vardı da, geçerken Türkiye’ye de uğramış olacaktı.

Joe Biden, 22-25 Ağustos tarihlerini kapsayan programında Letonya’da ne görüşecek, İsveç’te ne yapacaktı?

Sorunlar Türk-Amerikan ilişkilerindeydi: Fethullah’ın iadesi, Menbiç’in durumu, ABD’nin PYD/YPG ile ortak hareket etmesi ve daha neler neler…

Çözüm olur mu? Olmaz, olamaz. Yani, Biden’ın ziyaretinden bir şey çıkmaz.

 

Suriye için ilk ortak adım

 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’le düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye’yi de konuştu. Lavrov, Türkiye’nin Suriye sınırında uluslararası gözetim yapılması talebini değerlendirmeyi kabul ettiğini bildirdi.

BM’nin 2165 sayılı kararı, Türkiye-Suriye sınırında uluslararası toplum tarafından iki kontrol noktasında gözetim yapılmasını öngörüyordu.

Şu anda kontrol noktalarından birinde BM’nin faaliyeti var, ikincisiyse kapalı duruyordu. Lavrov’un verdiği bilgiye göre St.Petersburg’da ikinci kapı sorunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Putin arasında görüşüldü ve prensipte anlaşmaya varıldı.

İlginç bir rastlantıydı: Star gazetesi dün, Suriye sınırını PKK ve IŞİD’e açanın FETÖ olduğunu manşetten veriyordu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X