ABD: Rus tankları Lazkiye’de

Rusya’nın Suriye’ye teknolojik açıdan en gelişmiş tankı olan T-90’ları gönderdiği belirtiliyor.

ABD: Rus tankları Lazkiye’de

Rusya’nın Suriye’nin Lazkiye kentinde bir ‘ileri hava harekât üssü’ kurduğunu iddia eden ABD, Moskova’dan yapılan son sevkiyatlarla kente Rus tanklarının da geldiğini belirtiyor. Reuters ve Fransız haber ajansı AFP’ye bilgi veren ABD’li yetkililer şu ana kadar 10’a yakın Rus tankının hava üssü olarak hazırlanan bölgeye ulaştığını, ilk belirlemelere göre üssün güvenliğini sağlamak için pozisyon aldıklarını ifade etti.

Gönderilen tankların Rus silahlı kuvvetlerinin teknolojik açıdan en gelişmiş tankı olan T-90 olduğu da belirtiliyor. Tankların yanı sıra Rus toplarının da Lazkiye’de olduğu ifade ediliyor. Daha önce de Rusya’nın Lazkiye’de bir iniş pisti inşa ettiği yönünde haberler gelmişti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Jeff Davis bölgeye süregiden bir personel ve malzeme akışı olduğunu belirtmiş, Rusya ise askeri malzemenin Suriye’ye IŞİD’e karşı savaşta yardım amacıyla gönderildiğini savunmuştu.

Davis ayrıca Rusya’nın askeri manevralarının ABD ve koalisyon uçaklarının IŞİD’e karşı saldırılarında karmaşalar yaratmasından kaygı duyduklarını söyledi. Suriye ordusunun kullandığı savaş uçakları Rus yapımı Mig sınıfı jetlerden oluşuyor.

ABD: Esad’a destek fayda sağlamaz

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest ise Rusya’nın Suriye’de artan askeri faaliyetlerinin ve Cumhurbaşkanı Beşar Esad’a desteğinin ‘istikrarı bozucu ve zarar verici’ olduğunu söyleyerek “Beyaz Saray yine de Moskova’yla bir işbirliği zemini oluşacağını ümit ediyor” dedi.

Rusya’nın Şam yönetimine artan desteğinden Ankara’nın da rahatsız olduğu belirtiliyor. Hürriyet gazetesinde yer alan haberde “Rusya’nın, Suriye’ye asker göndererek ve rejimin en önemli askeri kalelerinden birisi olan Lazkiye’ye askeri kargo uçaklarının inmesine imkan tanıyacak pist inşa ederek Esad rejimine destek vermesini Ankara yakın takibe aldı. Devletin tüm ilgili birimleri, Rusya’nın yeni Suriye hamlesiyle ilgili hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ayrıntılı raporlar hazırladı […] Ankara’nın Rusya’nın bu tutumundan duyduğu rahatsızlığı bir şekilde Moskova’ya ilettiği de öğrenildi” deniyor.

4 Eylül’de çekilen bu uydu fotoğrafının Lazkiye’de inşa edilen hava üssünü gösterdiği iddia ediliyor. Suriye medyası 80 ton insani malzeme taşıyan iki Rus kargo uçağının Suriye’ye indiğini belirtmişti.

Uçakların Beşar Esad rejiminin kalelerinden Lazkiye yakınlarındaki askeri üsse indiği kaydedilmişti. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konashenkov, uçaklarda mülteciler için çadırlar bulunduğunu söyledi.

Kremlin de askeri yığınak yapıldığı iddialarını reddetti. Ancak Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suriye istediği takdirde daha fazla yardım gönderebileceklerini vurgulamıştı. ABD’li yetkililerse isyancılara büyük kayıplar verilmesi nedeniyle Rusya’nın Esad yönetimine daha fazla yardım yapıyor olabileceğini söylüyor.

Suriye yönetimi geçtiğimiz günlerde kuzeydoğudaki İdlib bölgesinde bulunan önemli bir hava üssünün denetimini kaybetmişti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X