Engin Özpınar
Engin Özpınar

ABD-Rusya arasında “Türkiye” kapışması

Ankara’nın, Rusya’dan S-400 savunma sistemlerini satın alma talebini Washington önce taktik bir adım zannetti.

O nedenle kimi beklentilerinin giderilmesi halinde Türkiye’nin S-400’lerden vazgeçebileceğini düşündü.

Ne ki, zaman geçtikçe ABD, tahmininde yanıldığını anladı. Türkiye kararlıydı, iş ciddiydi.

Bu durumda Beyaz Saray’ın akılcı bir politikayla Ankara’yı ikna etmeye çalışması gerekirken tersi oldu.

ABD yönetimi Türkiye’ye ve Rusya’ya karşı hırçınlaştı ve eleştiri üslubunu sertleştirdi.

*

Son olarak, Washington’ın NATO Temsilcisi Kay Bailey Hutchinson, “Rusya’nın Türkiye’yi NATO’dan koparmaya çalıştığını, tarihin en güçlü ortaklığını bozmak istediğini” ileri sürdü.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemlerini almasını “kesinlikle” istemediklerini belirten Hutchinson “Türkiye, NATO’nun bu kadar güçlü bir üyesiyken  Rusya’nın savunma sistemini ülkeye sokmamalı. Bunu Türkiye’yle her düzeyde görüşüyoruz” diye konuştu.

Anlaşılıyor ki, ABD, Türkiye’nin Rus füze savunma sistemini satın almasını önlemek için elinden ne geliyorsa yapıyor.

*

Ama Rusya da öyle, ABD’nin engelleme çabalarına karşın Türkiye’ye S-400 satışını gerçekleştirmek Moskova’nın bir “saygınlık sorunu” haline geldi.

O nedenle bu konuda ABD’nin yaptığı çıkışlara hiç beklemeden hemen yanıtı yapıştırıyor.

Bu kez de aynısını yaptı, hiç bekletmeden Ulusal Savunma Dergisi’nin Baş Editörü  İgor Korotçenko’yu Sputnik’e çıkardı ve yanıtı patlattı:

“Hutchinson’ın açıklaması siyasi açıdan önyargılı. Türkiye egemen bir ülke. Türkiye, ABD’nin elinde itaatkar bir oyuncak olmayı reddediyor ve kendisine uygun silahı alırken de ulusal çıkarlarını gözetiyor. ABD hegemonyasını kaybediyorsa, bu onların sorunudur.”

*

Türkiye şu anda ABD’yle Rusya arasında paylaşılamayan bir ülke konumunda. Galiba asıl sorun S-400 değil. Sorun, her iki büyük gücün de Türkiye’yi yanına çekme çabasında…

 

Ürdün: Suriye ordusu sınırımızın güvencesi

 

Amman’da Ürdün ordusunun Kuzey Bölge Komutanı General Halid Mesaid, Suriye ordusunun iki ülkenin sınırının güvencesi olduğunu söyledi.

Mesaid, ortak sınırın güvenliğinin Suriye krizi boyunca kendi birlikleri tarafından sağlandığını anımsattı.

General, Suriye ordusunun sınır boyunca konuşlanmasıyla birlikte Ürdün’deki sığınmacıların ülkelerine dönmeye başladığını da belirtti.

Bu arada Suriye askerleri Dera’dan Ürdün’e açılan Nasip sınır kapısıyla uluslararası otobanı bomba düzenekleri ve mayınlardan tamamen temizledi. Otoban ve sınır kapısı yıllardır terör nedeniyle işlevsiz kalmıştı.

Öte yandan silahlı muhalefetin komutanlarının Suriye ordusuna katılımları da devam ediyor. Komutanlar, Rusya’yla yapılan anlaşmaya göre teslim olmayı kabul etmişlerdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X