ABD ve İsrail’e gözdağı

Rusya, 15 asker taşıyan uçağının düşürülmesinin ardından, Şam yönetiminin emrine S-300 füze sestemi göndermeye hazırlanırken, hava sahasının bazı bölgelerini kapatabileceğini duyurdu.

ABD ve İsrail’e gözdağı

ABD’den gelen eleştirilere yanıt veren Rusya Dışişleri Bakanlığı, ‘ABD S 300 füze savunma sisteminin ulusal güvenliklerini tehdit ettiğini söylerken kurnazlık ediyor’ açıklamasında bulundu.

İsrail’in hava saldırısı nedeniyle yaşanan karmaşa sonucu Rusya’ya ait  İl-20 keşif uçağını uçağının Suriye tarafından düşürülmesi sonrası Moskova’nın Şam yönetimine göndereceği S-300’ler tartışma konusu oldu. 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Rusya’nın Suriye’ye gelişmiş füze savunma sistemi vermesinin ‘büyük hata’ olacağını ve bölgede hali hazırda yüksek gerilimi ‘önemli ölçüde artıracağını’ söyledi.

Moskova’dan Bolton’a yanıt gecikmedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Rusya Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme ve Kontrolü Dairesi Başkanı Vladimir Yermakov, Suriye’ye yerleştirilecek füze sisteminin gerginliğe değil istikrara yol açacağını savundu.

Yermakaov, S-300’lerle Suriye’nin gerekli görülen bölgelerinde hava sahasının kapatılabileceğini de ifade ederek, “Sistem tamamen savunma amaçlı, ABD bu silahların ulusal güvenliğini tehdit ettiğini söylerken kurnazlık ediyor” dedi.

Rus yetkili, ABD ile nükleer silahsızlanma alanında gelecek yıllarda yeni anlaşmalar imzalanmasının olası olmadığını da belirtti.

NETANYAHU: SALDIRACAĞIZ…

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, Suriye’deki İran hedeflerini vurmaya devam edeceklerini ve Rusya’yla koordinasyonu sürdüreceklerini açıkladı.

New York’taki BM Genel Kurulu’na gitmek için yola çıkmadan önce gazetecilere konuşan Netanyahu, ‘Suriye’deki İran tahkimatını durdurmak için çalışmaya ve Rus ordusuyla İsrail ordusu arasındaki askeri koordinasyona devam edeceğiz’ dedi.

İSRAİL İÇİN KABUS

Rusya’nın Suriye’ye S-300 hava savunma sistemleri konuşlandırma kararı alması, İsrail medyasında tedirginliğe yol açtı.
Jerusalem Post gazetesi, Suriye ordusunun S-300’lere sahip olmasının hava savunma imkanlarını modernize etme ve ‘İsrail uçakları için tehdit’ yaratma imkanı sunacağını belirterek, ‘Zira uzun menzilli bu sistem, hava araçlarını ve balistik füzeleri 300 kilometre mesafeye kadar izleyebiliyor’ diye yazdı.

Dokuzuncu Kanal, Suriye’ye S-300 sevkiyatıyla ilgili haberinde ‘İki hafta sonra İsrail’i bir kabus mu bekliyor?’ başlığını kullandı.

İKİ KERE DÜŞÜNECEK

Yediot Ahronot gazetesi, S-300’lerin İsrail için son derece kötü bir haber olduğunu belirtti. Gazete’Bu kompleksin konuşlandırılması, İsrail Hava Kuvvetleri’ni Suriye ve Lübnan hava sahasında güç kullanırken daha dikkatli olmak zorunda bırakacak’ diye yazdı. 

Haaretz ise, S-300’lerin İsrail uçaklarının faaliyetleri için tehdit oluşturacağını ve bu nedenle İsrail’in bir sonraki saldırıdan önce iki kere düşünmesi gerekeceğini vurguladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X