Engin Özpınar
Engin Özpınar

ABD ve Rusya arasında ‘Halep’ çekişmesi

Suriye’de ateşkesin Halep’i de kapsaması isteniyordu ama olmadı. Esad’ın askeri gücüyle “muhalifler” arasında çıkan çatışmalar durdurulamadı.

Sonuçta, ateşkesin sağlanması ABD ile Rusya’nın çabalarına kaldı.

Ne var ki, bu durum, iki güç arasında ateşkesi hangi tarafın bozduğuna ilişkin tartışmaya da yol açtı.

*

ABD’ye göre Esad, Halep’teki muhalif direnişi tamamen bitirmeye kararlıydı. Dışişleri Bakanı John Kerry, çatışmaların yoğunluğunu Şam’ın askeri kazanım elde etmeye yönelik çabasına bağlıyor ve “Esad gitmedikçe bu savaş bitmez” diyordu.

Rusya’ysa doğrudan El Nusra’yı suçluyordu. Moskova’ya göre Rusya ve ABD arasında varılan “Sessizlik ve çatışmasızlık” anlaşmasını El Nusra militanlarıyla Riyad’ın desteklediği silahlı gruplar bozuyordu. Hastanenin bombalanması gibi düzmece haberler de onların enformasyon saldırısıydı.

*

ABD, Rusya’dan Esad’ı kontrol altına almasını istiyordu.

Buna karşılık Rusya da, ABD’den El Nusra’yla Riyad gruplarını durdurmasını bekliyordu.

Rusya’yla ABD arasındaki çekişme sahadaki askeri durumu etkiler miydi?

Örneğin Moskova, geri çektiği hava kuvvetlerini Suriye’ye yeniden gönderir miydi?

Pentagon’un Kuzey Suriye’de Kürt bölgesine havaalanı yaptığı, silah indirdiği, uzman askerler yerleştirdiği biliniyordu.

Neler oluyordu?

*

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “Esad gitmedikçe bu savaş bitmez” demesinden sadece üç hafta önce…

Bakanlık Sözcüsü Mark Toner’ın, basın toplantısında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın siyasi çözüm sürecinin bir parçası olduğunu söylemesi…

Ve “Suriye’de bir tür yönetim kalsın istiyoruz ki, ülkede boşluk olmasın” ifadesini kullanması…

Tüm bu sözler, ifadeler, siyasi çözümden yana bu söylem şimdi çöpe mi atılıyordu?

 

Gazetecilere “Suriye” turları

 

Rus ordusu düzenlediği operasyonların sonuçlarını dünya kamuoyuyla paylaşmak için Suriye’ye basın turları düzenliyor. Bu hafta 7. basın turunu düzenleyen Savunma Bakanlığı 26 ülkeden yaklaşık 100 gazeteciyi Suriye’deki ateşkesi izleme merkezinde konuk etti.

Ülkede ilk ateşkes Moskova ve Washington’ın çabalarıyla geçen şubat ayında uygulanmış ve muhaliflerin denetimindeki bölgelerde de başarılı sonuç vermişti.

Savunma bakanlığı bunun üzerine, ateşkesi teşvik amacıyla, özellikle yabancı gazeteciler için Suriye’ye basın turları düzenlemeye başlamıştı.

Bugüne kadar gerçekleştirilen 7 turda 400 yabancı gazeteciyle 400 Rus gazeteci Suriye’de ateşkes uygulamalarını yerinde gözlemlemiş oldu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X