ABD: ‘Yanlışlıkla vurduk, üzgünüz ve pişmanız’

Obama yönetimi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı sonucu 62 Suriye rejimi askerinin ölmesine ilişkin, vurulan hedeflerin IŞİD hedefi sanıldığını, üzgün ve pişman olduklarını bildirdi.

ABD: ‘Yanlışlıkla vurduk, üzgünüz ve pişmanız’

Obama yönetimi, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hava saldırısı sonucu 62 Suriye rejimi askerinin hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduklarını açıkladı.

 

Amerikan medyasına yansıyan haberlerde Obama yönetimi adına konuşan üst düzey bir yetkili, ABD yönetiminin 62 Suriye rejimi askerinin “kasıtsız bir şekilde vurulması sonucu öldürülmesinden üzüntü ve pişmanlık duyduğunu” bildirdi.

 

Obama yönetiminden gelen açıklamadan saatler önce de ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Suriye’nin Deyr Ez-Zur kentinin güneyinde Esed rejimine ait bir askeri üssün vurulmasıyla ilgili yazılı açıklama yapmıştı.

 

Açıklamada, vurulan yerlerin IŞİD hedefi sanılarak vurulduğu kaydedilmiş veSuriye rejimi unsurları olduğu bilinen bir hedefin vurulmayacağı ifade edilmişti.

 

Dün sabah saatlerinde Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Igor Konaşenkov, Deyr Ez-Zur havaalanının yakınlarına yapılan hava saldırısının koalisyona ait 2 F-16 ve 2 A-10 ile gerçekleştirildiğini söylemişti. Konaşenkov, Suriye yetkililerinin kendilerine verdiği bilgiye göre saldırıda 62 rejim askerinin öldüğünü ve 100’den fazla askerin de yaralandığını bildirmişti.

Rusya’nın talebi üzerine BMGK acil toplanacak

 

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Deyr Ez-Zur’a saldırısında 62 rejim askerinin öldüğünü iddia eden Rusya’nın talebi üzerine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) acil toplanacak.

 

BMGK başkanlığından yapılan açıklamada, Konsey üyelerinin saat 19.30’da (TSİ: 02.30) kapalı toplantıda bir araya geleceği kaydedildi.

 

Rusya Savunma Bakanlığı, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye’nin doğusundaki Deyr Ez-zur ilinde Beşşar Esed rejimine ait bir askeri üssü vurduğunu ve rejimin verdiği bilgiye göre 62 askerin öldüğünü, 100’den fazlasının da yaralandığını duyurmuştu.

 

ABD ile Rusya’nın Kurban Bayramı’nda Suriye’de çatışmaların durması konusunda vardığı anlaşma, 12 Eylül Pazartesi günü Suriye yerel saatiyle 18.45’te yürürlüğe girmişti. Önce 1 hafta süreceği açıklanan ateşkesin daha sonra iki gün uzatılması konusunda ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un anlaştığı bildirilmişti.

 

Öte yandan, anlaşma kapsamında Halep’e gönderilmek istenen BM yardım kamyonları ise rejimin gerekli izinleri vermemesi ve tarafların güvenlik garantisi sağlamaması nedeniyle 4 gündür Türkiye’de bekliyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X