ABD: ‘YPG sözünü tuttu’

ABD, aralarında YPG’nin da olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin Fırat’ın doğusuna çekilme taahhüdünü yerine getirdiğini ve sözlerini tuttuğunu açıkladı.

ABD: ‘YPG sözünü tuttu’

ABD, YPG’nin de içinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) sözünü tutup Fırat’ın doğusuna çekildiğini, koalisyon ortaklarının odak noktasının IŞİD olmasına çalışacaklarını bildirdi.

Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Peter Cook, Menbiç’te bazı direniş birimlerinin temizlik operasyonları gerçekleştirdiğini vurgulayıp, ‘Ortadan kaldırılması gereken el yapımı patlayıcılar var. O bölgenin yerlisi olan ve orada bulunan bazı DSG güçleri bu operasyonları yürütüyor. Ancak asıl DSG güçleri Fırat’ın doğusuna gitti ve sözlerini tuttu. YPG de bu güçler arasında’ dedi. 

‘DSG SÖZÜNÜ TUTUYOR’

Pentagon sözcüsü Cook, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) atrafından ele geçirilen ve YPG’nin denetiminde bulunan bölgelerde, YPG’nin PKK ile bağlantısını kanıtlayan belgeler bulunduğuna ilişkin haberlerle ilgili soruya da ‘Bu haberleri görmedim. Yeniden söyleyeyim. DSG’nin bize verdiği sözleri tuttuğuna inanıyoruz. Sahadaki yerel güçlere verdiğimiz desteği geçmişte de uzun uzun konuştuk. Bu karmaşık bir durum. Girişimleri ile ilgili kendi görüşlerimizi ve kaygılarımızı aktardık ve asıl hedefin IŞİD olduğunu söyledik. Tüm koalisyon ortakları ve üyelerinin odak noktasının bu olmasına çalışacağız’ yanıtını verdi.

TÜRKİYE’Yİ ANLIYORUZ

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD ve PYD güçlerini hedef alan harekatı ile ilgili olarak Washington’dan bir açıklama daha geldi ve  Türkiye’nin PYD ile ilgili endişelerinin anlayışla karşılandığı belirtildi. Türkiye’nin hem NATO hem de IŞİD ile mücadele eden koalisyonun üyesi olduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ‘egemen bir devlet olan Türkiye ile YPG’yi asla eşit tutmadıklarını’ söyledi. Türkiye’nin, PKK ile PYD arasında organik bağ olduğunun kanıtlandığı şeklindeki açıklamalarını değerlendiren ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Elizabeth Trudeau PKK ve PYD ile ilgili tutumlarının değişmediğini belirtti.

PKK’yı terör örgütü addeden ABD PYD’yi ise IŞİD ile mücadeleye katılan bir grup olarak kabul ediyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X