ABD’den uyarı: Tehditlere karşılık veririz

Siyasi krizin pençesindeki Latin Amerika ülkesi Venezuela’da, Devlet Başkanı Maduro’ya ABD’den ‘tehditlere karşılık veririz’ uyarısı geldi. 

ABD’den uyarı: Tehditlere karşılık veririz

Venezuela’da kriz her geçen gün derinleşiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, kendisini geçici Devlet Başkanı ilan eden  Juan Guaido’ya yapılacak saldırıları sert bir şekilde karşılık vereceklerini söyledi. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Bolton,  Guaido’yu ülkenin demokratik başkanı olarak tanımladı. Washington yönetimi Guaido tarafından, ABD temsilciliğine atanan Carlos Alfredo Vecchio’yu kabul etti. 
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Vecchio’nun ABD ve Venezuela arasındaki diplomatik ilişkileri tam yetkiyle yönlendireceğini duyurdu. 

GERİLİM DEVAM EDİYOR

Ülkede tansiyon ise dinecek gibi değil.  Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Carabobo eyaletindeki 41. Zırhlı Tugayı ziyaret etti. Burada güvenlik güçleri ile bir araya gelen Devlet Başkanı Nicolas Maduro da, ülkesindeki ’emperyalist darbe girişimi’ karşısında askerlerden ‘birlik ve disiplin’ içinde olma talimatı verdi. Burada askerlere hitap eden Maduro, orduyu bölmek için sürekli komplo kurulduğunu fakat güvenlik güçlerinin Venezuela’ya ve anayasasına giderek daha sadık hale geldiğini söyledi. Maduro’nun ziyaretinde askerlerin, ‘Her zaman sadık kalacağız, asla ihanet etmeyeceğiz’ sloganları attığı görüldü.

HALKA ATEŞ AÇMAYIN

Batılı ülkelerin geniş desteğini gören Guaido ise, ülke içinde de desteği artırma çabası içinde. Orduda kendisine sempati duyan general ve sivil yetkililerle görütüğünü söyleyen muhalif lider, askerlere seslenerek  
‘Anayasanın yanında olma zamanı’ diyen Juan Guaido, ‘Korkmanın ve geri çekilmenin sırası değil. Venezuela halkına saygı zamanı. Size talimat veriyorum; Venezuela halkına ateş etmeyin.’ ifadelerini kullandı.
Ulusal Meclis üyeleri de, ordunun Maduro’ya desteğini bildirmek için hazırladıkları af yasasını  başkent Caracas’ta askerlere dağıttı. 

Hali hazırda ABD, 10’dan fazla Latin Amerika ülkesi, Kanada, Avusturya ve İsrail, Guido’yu devlet başkanı olarak  tanıyor. 

İspanya, Almanya, Fransa ve İngiltere ise, 8 gün içinde genel seçimlere gidilmezse, Guido’yu tanıyacaklaranı belirtiyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X