AB’den yaptırım hazırlığı

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e yolladığı ikinci sondaj gemisi Yavuz’un Kıbrıs’ın doğusuna ulaşmasının ardından AB, Ankara’ya karşı siyasi ve diplomatik yaptırımları gündeme aldı.

AB’den yaptırım hazırlığı

Geçen ay yapılan AB liderler zirvesinde alınan karar doğrultusunda, Avrupa Dış İlişkiler Servisi ve Komisyon’un, Ankara’ya karşı alabileceği önlemlerle ilgili öneri paketi hazırlandı. İlk yıl için siyasi ve diplomatik önlemlerin yer aldığı pakette daha ileri aşamada ve gerekmesi halinde yaptırımlar da öneriliyor. Dün AB’ye üye ülkelerin büyükelçileri de  biraraya gelerek, Türkiye’ye karşı ilk aşamada uygulanacak yaptırımları masaya yatırdı. Tartışmalar sonrasında uygulanacak yaptırımlar konusunda uzlaşmaya varıldı.

Edinilen bilgiye göre  ilk aşamada üç yaptırımın öne çıktığı, bunlardan ilkinin ödeneklerin dondurulması olduğu belirtildi. AB tarafından müzakereler için ayrılan 145 milyon 800 bin Euro’luk yardımın askıya alınması.  İkinci önlem ise Avrupa Yatırım Bankası’na, Türkiye’ye  mevcut kredi verme eylemlerini incelemesi öneriliyor. Üçüncü öneri ise, AB – Türkiye arasında liderler düzeyinde yapılacak ilişkilerin dondurulması.

Önümüzdeki hafta pazratesi günü AB Dışişleri Bakanları bir araya gelecekler ve bu önlemlerin hangilerinin hayata geçirilip geçirmeyeceklerine ilişkin son kararı verecekler. 

ÇAVUŞOĞLU TEPKİ GÖSTERDİ

AB’nin yaptırım girişimine Dışişleri Bakanı Mevlüt Ççavuşoğlu tepki gösterdi. Çavuşoğlu, “AB sırf dayanışma uğruna yanlış adımlar atmaya devam ederse, bu konuya bir çözüm getiremeyiz. Sorunu çözmek için yapıcı yaklaşım içinde olursak, biz zaten varız. Esneklik gösteriyoruz. Garantör ülkeler dışındaki ülkelerin burada söz hakkı yoktur, garantör değillerdir. Dolayısıyla konuşacaklarsa da dengeli konuşmaları gerekir’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X