Acil ateşkes çağrısı yaptılar

AGİT Troykası, Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle ‘acil ateşkes’ çağrısı yaptı.

Acil ateşkes çağrısı yaptılar

Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle bütün taraflara “Düşmanlıkları durdurmaları ve müzakere masasına oturmaları” çağrısı yaptı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) yapılan yazılı açıklamada, Almanya’nın Münih şehrinde gerçekleştirilen “Münih Güvenlik Konferansı” kapsamında AGİT Troykası’nı oluşturan İsviçre, Almanya ve Sırbistan Dışişleri bakanları bir araya gelerek Ukrayna’daki gelişmeleri ele aldığı bildirildi.

Toplantıya, AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier ile AGİT Dönem Başkanı ve Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in katıldığı ifade edildi.

Bakanların, Ukrayna’daki büyüyen şiddet nedeniyle ciddi kaygı duydukları belirtilen açıklamada, sivillerin yaşadığı bölgelerde ağır silahların kullanılması ve askeri faaliyetlerin artmasını kınadıkları kaydedildi.

Ukrayna’daki gelişmeler nedeniyle bütün taraflara düşmanlıkları durdurmaları ve müzakere masasına oturmaları çağrısı yapılan açıklamada, Eylül 2014 tarihli Minsk Protokolü ve Memorandumu’nun eksiksiz uygulanması ve sürdürülebilir ateşkesin sağlanması için Üçlü Temas Grubu’nun danışma toplantılarının devam etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada, siyasal çözüme ulaşılabilmesi için bütün tarafların çabalarını ikiye katlamaları istenerek, “Bütün taraflar yapıcı ve pragmatik yaklaşım sergilemeli ve çatışmanın barışçıl çözümüne yönelik istekliliğini göstermelidir.

Taraflar sorumluluklarını üstlenmeli ve insani durumu kötüleştiren ve sivil can kaybına neden olan ölümcül düşmanlık döngüsünü acilen durdurmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X