Afrin bilmecesi

Türkiye’nin YPG’ye yönelik ‘Zeytin Dalı Operasyonu” devam ederken  Şam yönetimi ile YPG arasında Afrin’de uzlaştığı iddia edildi. 

Afrin bilmecesi

Suriye devlet televizyonu SANA,  Şam yönetimine bağlı birliklerin birkaç saat içerisinde Afrin’e gireceğini bildirdi. YPG ise bu iddiayı yalanladı.

Türkiye’nin Afrin’de YPG mevzilerini hedef alan operasyonu 1 ayı doldurmak üzere. Bölgeden ise her gün farklı haberler gelmeye devam ediyor. 

Birkaç gün önce YPG ve Şam rejiminin, Afrin’e asker gönderme konusunda anlaştığı iddiası gündeme gelmişti. Haber, Lübnan’da Arapça yayın yapan ve Esad yönetimine yakınlığıyla bilinen Al Mayadeen televizyonunda yayınlanmıştı. 

REUTERS DUYURDU

Suriye ordusunun Afrin’e girmesiyle ilgili yeni bir iddia uluslararası Reuters haber ajansından geldi. Habere göre Reuters’e açıklamalarda bulunan Afrin Özerk Yönetim Danışmanlarından Bedran Çiya, Suriye ordusunun Afrin’e geçmesi ile ilgili YPG ile Şam yönetimi yetkilileri arasında devam eden görüşmelerde anlaşma sağlandığını ve Suriye ordusunun Afrin’e geçeceğini söyledi.

DEVLET TELEVİZYONU DA DUYURDU

Reuters’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın YPG ile Afrin’de Türkiye’ye karşı güçlerini birleştirme noktasında anlaşma sağladığını iddia etmesinden saatler sonra bir açıklama da Suriye devlet televizyonu El İhbariye’den geldi. Televizyon kanıl pazartesi günü (dün) Suriye ordusunun kısa süre içerisinde Afrin’e gireceğini açıkladı. Kendi muhabirini alıntılayan devlet televizyonu, ‘Suriye ordusu birkaç saat içerisinde Afrin’e girecek’ dedi.

Suriye resmi haber ajansı SANA’da “Türk rejim güçlerinin 20 Ocak tarihinden beri Halep kırsalının kuzeyi Afrin Bölgesine saldırılarına karşı koymada bölge halkına yardım ve destekte bulunmak üzere Halk güçleri bugün Afrin’e ulaşacaklarını aktardı.

‘SURİYE ORDUSU GİRECEK DEĞİL’

Ancak bu iddiaların ışığında YPG’nin Afrin Sözcüsü Brusk Haseke, bir açıklama yaparak, Suriye ordusunun Afrin’e gireceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Sjzcü, “Biz defalarca Suriye ordusu Afrin’e girmedi dedik. Girecek de değil. Eğer bir anlaşma, gelişme olursa resmi bir açıklama yaparız. Bu haberlerden artık bıktık. Eğer Suriye ordusu Afrin’e gelecekse bunu sizden, kamuoyundan saklamayız”dedi.

ASKERİMİZİ KİMSE DURDURAMAZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye ordusuna bağlı güçlerin TSK’nın hedefindeki Afrin’e girmeye hazırlandığına ilişkin haber için, “Eğer rejim buraya PKK’yı YPG’yi temizlemek için girerse problem yok. Eğer YPG’yi korumak için giriyorsa Türk askerini hiç kimse durduramaz” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, “Suriye’nin sınır bütünlüğünü en güçlü destekleyen ülkelerden bir tanesi biziz. Şimdi rejim buraya girer mi girmez mi? Girerse ne için girer? Bu önemli. Eğer rejim buraya PKK’yı YPG’yi temizlemek için girerse problem yok. Eğer rejim burada YPG’yi korumak için, koruma sağlamak için giriyorsa; bizi, Türkiye’yi ve Türk askerini hiç kimse durduramaz. Bu Afrin için de geçerlidir, Münbiç için de geçerlidir, Fırat’ın doğusu için de geçerlidir. Bu nokta önemlidir.  Tehdit oluşturan YPG PKK örgütünü temizlemek için bu operasyonu başlattık”diye konuştu. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X