Ahşabı sanata dönüştürüyorlar

Bursa’nın İnegöl ilçesinde açılan kurslarda yediden yetmişe her kesimden kursiyere ahşap sanatının incelikleri öğretiliyor.

Ahşabı sanata dönüştürüyorlar

Halk Eğitim Merkezi (HEM) tarafından düzenlenen Ahşap Kakma ve Oyma kursuna katılanlar ahşabı sanata dönüştürüyor.

İnegöl’ün mobilyada tasarım merkezi olması için bu tür kursların artırılması gerektiğini söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel El Sanatları Sanatkârı Ahmet Münir Ayva, yediden yetmişe her kesimden kursiyere ahşap sanatının inceliklerini anlatıyor.

HEM Ek binasında verilen kurs hakkında konuşan Ahmet Münir Ayva, ‘Biz bu kursu, ahşabın sanatla buluşması olarak adlandırıyoruz. En eski Türk sanatlarından olan ahşap oyma ve kakmayı talebelerime öğretiyorum. Değişik kurslar açılıyor. Halk Eğitim Merkezleri ve belediyeler bu sanatı kalkındırmaya çalışıyorlar. Tekrar insanları bu tür sanatlara yönlendirmeye çalışıyoruz. Yetişkin kursları bunlar. Gönül ister ki gençlerimiz gelsin, daha uzun seneler bunları yapsınlar ama maalesef gençlerimiz hayat şartları biraz zor olduğu için ekonomik getirisi olan sanatlara yöneliyorlar. Son zamanlarda güzel bir jenerasyon yakaladık. En azından orta yaşa hitap ediyoruz’ dedi.

‘DOKUNMAK HUZUR VERİYOR’

Ahmet Münir Ayva, ‘Güzel bir tasarım ortaya çıkarmak için ahşabın bizim deyimimizle yoğrulması lazım. Ahşap insanlara bir sıcaklık verir, dinginlik ve sabrı artırır. Ahşapla uğraşmak insanın ruhunu terbiye eder. Ahşabın bambaşka bir sıcaklığı vardır. Ahşaba dokunmak bile insana ayrı bir huzur verir’ diye konuştu. Avrupa ülkelerinde masif mobilyaya geçeli 8-10 sene olduğuna vurgu yapan Ayva, ‘Sadece masifle mobilya yapılıyor. Mobilyada ileri olan mesela İtalya, İskoçya, Fransa gibi ülkeler ufak ufak kakmayı bazı tasarım merkezlerine sokmaya başladı. İnegöl’ün bana göre bu işte daha ileri geçmesi lazım. Biz bu sanatları biliyoruz. Yapan insanlarımız var. Tasarım merkezlerinde bu tür motiflerin yer almasını sağlamalıyız. Bunları yaptığımız zaman Avrupa’nın önüne geçeceğiz. Tasarım demek zaten başlı başına kalite demek’ ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X