Ambulansın giremediği yere onlar yetişiyor

Bursa’da oluşturulan ‘112 Acil Pedal’ ekipleri, ambulansın giremediği kalabalık ve trafiğe kapalı bölgelere “pedal çevirerek” sağlık hizmeti götürüyor.

Ambulansın giremediği yere onlar yetişiyor

Bursa Sağlık Müdürü Özcan Akan yaptığı açıklamada, özellikle yaz aylarında turistlerin de gelmesiyle Ulu Cami ve çevresinde ciddi insan yoğunluğu yaşandığını söyledi.

 

Acil durumlarda zamanla yarıştıklarını vurgulayan Akan, “Bu yüzden yerinde ve profesyonel yapılan müdahaleler çok önemli. Bu kapsamda ambulanslarımızın acil bir durumda giremediği bu mekanlar için çok ciddi talepler aldık. Bu bölgelere ambulans giremediği için mobil bir ekibe ihtiyaç duyuldu. Onun için bu bölgede bisikletli ekiplerimiz görev yapacak” dedi.

 

Bölgede kalp krizi geçiren, bayılan ya da rahatsızlık geçirenlerin olabildiğini, bu nedenle hemen duruma müdahale edecek mobil ekiplere ihtiyaç duyulduğunu belirten Akan, uygulamayla ilgili çok olumlu dönüşler aldıklarını dile getirdi.

 

– “Zaman kaybını önlemiş oluyoruz”

 

Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Akan, şunları kaydetti:

 

“Bu bölgede zaten bir istasyonumuz var. İstasyona bağlı olarak ekiplerimiz görev yapıyor. İhbar geldiği zaman, ambulansın giremeyeceği bir bölgeyse bisikletli ekipler harekete geçiyor. Olay yerine hızlı şekilde intikal ediliyor. Böylelikle zaman kaybını önlemiş oluyoruz. Olay yerinde hastaya, paramedik ve acil tıp teknisyeni ekiplerimiz müdahale ediyor. Müdahaleden sonra ambulansa ihtiyaç varsa, ambulans çağrılıp transferi sağlanıyor.”

 

Akan, ambulansta olması gereken temel tıbbi malzemelerin birçoğuna sahip bisikletli mobil ekiplerin, ilk müdahaleyi yapabilecek kapasite ve kabiliyetinin bulunduğunu vurguladı.

 

Bisikletli ekiplerinin mesai saatinin 07.00-17.00 olduğunu anlatan Akan, “Zaten 17.00’den sonra yoğunluk azalıyor. Ambulanslarımız da görev başında olduğundan bu saatten sonra bisikletli ekipler için bir ihtiyaç söz konusu değil” diye konuştu.

 

Gelecekte ihtiyaç duyulması halinde motorize ekiplerin de görev yapabileceğini ifade eden Akan, “112 ambulanslardan sonra ihtiyaç oldu, uçak ambulanslar, yoğun bakım ambulansları, paletli ambulanslar, şimdi de bisikletli ambulanslar gündeme geldi. İhtiyaç olduğunda da motorize ekipleri gündeme alacağız. Türkiye’nin acil sağlık hizmetlerinde geldiği nokta açısından bu uygulamayı önemli buluyorum” dedi.

 

Bu arada, Acil Sağlık Hizmetleri bünyesinde ikişer kişilik 2 gruptan oluşturulan “112 Acil Pedal” ekiplerinin sayısının artırılmasının planlandığı bildirildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X