Anadolu kadınlarından 4 bin yıllık anlaşma

Dünyanın ilk organize ticaret merkezi olarak kabul edilen Kayseri’deki Kültepe Ören Yeri’nde 4 bin yıl öncesine ait çivi yazılı tabletler bulundu.

Anadolu kadınlarından 4 bin yıllık anlaşma

Kayseri’de Hititlerin Anadolu’da kurduğu ilk kentin kalıntısı olan höyük ve etrafında onu saran Karum’dan oluşan Kültepe Ören Yeri’nde çıkan belgelere göre kadınlar 4 bin yıl önce ticari anlaşma yapıyordu.

Anadolu’nun en eski uluslararası ticaret merkezi olarak bilinen, Asur Ticaret kolonisi Kaniş-Karum’dan çıkan 4 bin yıl önceye ait çivi yazılı tabletler Anadolu’da kadının sosyal hayatta, ekonomide nasıl bir rol oynadığını gösteriyor. Kültepe’deki kazı çalışmalarında bugüne kadar 23 bin 500 çivi yazılı tablet, 20 bin adet de arkeolojik eser bulundu.

Bu yılki kazılarda 2’si tablet 76 eser ile 4 bin-4 bin 500 yıllarında yapılmış idari yapıların köşeleri ortaya çıkarıldı. Kültepe’deki kazı çalışmalarını yürüten Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, günümüzden 4 bin yıl önce Anadolu’da kadının önemli bir yere sahip olduğunun çivi yazılı tablet ve mühürlerden anlaşıldığına dikkati çekti.

uu-006.jpg

SOSYAL HAYATTA EŞİTLİK

Kulakoğlu, bu çağda Anadolu’da kadın ve erkek eşitliğinin sosyal hayatın özünü oluşturduğunu kaydetti. Fikri Kulakoğlu, Kadın,iş ve yönetimde de bu sistem içinde kendine yer bulduğuna dikkat çeken Kulakoğlu, “Devletin başında kraliçenin görev alması gibi. Evli kadınlar, kendi adlarına anlaşma yapar, onları mühürlerlerdi. Birçok borç belgesi karı-koca tarafından mühürlenmiştir. Alacaklı, borçlunun eşini de borçlu sayar, onun garantisi isterdi. Kadınlar, evli veya bekâr olsunlar, kontrata dayanan anlaşmalara ve hukuki işlere karışırlardı’” dedi.

TARİHİ 6 BİN YIL ÖNCESİNE GİDİYOR

Anadolu tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe, Kayseri merkeze 24 kilometrede Hititlerin Anadolu’da kurduğu ilk kentin kalıntısı olan höyük ve etrafında onu saran Karum’dan oluşan Kültepe Ören Yeri’nde yönetim binalarının, dini yapıların, ev, dükkan ve atölyelerin kalıntılarından oluşuyor

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X