Arazileri artık su basmayacak

Yenişehir’in Marmaracık ve Koyunhisar köyleriyle Kestel’in Seymen köyü arazilerinden geçen su tahliye kanallarında gerçekleştirilen rehabilitasyon çalışmasıyla, aşırı yağışlardan kaynaklanan taşmaların önleneceği belirtildi.

Arazileri artık su basmayacak

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’in Marmaracık ve Koyunhisar köyleri ve Kestel’in Seymen köyünün arazilerinden geçen su tahliye kanallarının dip bölümleriyle kıyıları taşlarla örüldü. Böylece su tahliye kanallarının aşırı yağışlardan taşarak arazilere zarar vermesinin önüne geçilecek.

Marmaracık Muhtarı Mithat Arı, 3 köye ait toplam 18 bin dönümlük arazinin su taşkınlarından olumsuz etkilenmemesi amacıyla DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmanın sona erdiğini söyledi.

Ana su tahliye kanalının 5 kilometre uzunluğundaki bölümünün dip ve kıyılarına taş döşendiğini anlatan Arı, ‘Ayrıca ara kanalların köprü girişlerinde de aynı çalışma gerçekleştirildi.

Bu çalışmayla aşırı yağışlar sırasında ana ve ara kanallarda toprak göçmeleri sonucu su taşkınlarının oluşmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor’ dedi.

TAŞKINLAR YAŞANIYORDU…

Marmaracık, Koyunhisar ve Seymen köylerinin arazilerinde bazı yıllar aşırı yağışlardan dolayı su taşkınlarının yaşandığını vurgulayan Arı, ekili arazilerin zarar görmesinin yanı sıra suların aylarca çekilmemesi yüzünden başka ürünlerin ekiminin de yapılamadığını kaydetti.

Arı, ‘Sularla kaplanan bölge adeta göle dönüyor, tarlalardaki ürünler çürüyor, yerine ise başka ürünler ekilemiyordu’ diye konuştu.

Bölgede buğday, arpa, enginar, ayçiçeği ve mısır yetiştirildiğini ifade eden Marmaracık Muhtarı Mithat Arı, ‘Aralık ve mart ayları arasındaki dönemde aşırı yağmur yağışları ya da eriyen kar suları etkili oluyor.

Eğer su tahliye kanalları kepçelerle temizlenmemişse ya da kıyılarındaki toprakların kayması sonucu dip bölümleri dolmuşsa, kanallar yağmur sularını tahliye edemiyor ve sular taşarak arazilere yayılıyor.

Bunun sonucunda taşkınlar 3 köyün arazilerindeki tarımsal faaliyetleri tamamen durma noktasına getiriyor’ dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X