‘Aşı oranları düşüyor salgınlar artabilir’

Türkiye genelinde hızla artış gösteren aşı reddi Bursa’da da giderek yaygınlaşıyor.

‘Aşı oranları düşüyor salgınlar artabilir’

DERYA DEMİR

Her geçen gün çoğalan aşısız birey nedeniyle toplumda özellikle kızamık vakasının arttığına dikkat çeken sağlıkçılar, tüm aşılarını yaptıranların oranı yüzde yüzde 82.3’e kadar düştüğünü bildirdi. 

Aileler ve kişiler tarafından artış gösteren aşı reddi, salgın endişelerini de artırıyor. 2010 yılında Bursa’da 2010 yılında, tüm aşılarını yaptıranların oranı yüzde yüz iken, şu anda yüzde 82.3’e kadar geriledi. Kızamık, su çiçeği, kabakulak gibi pek çok salgına davetiye çıkaran aşı reddi, sağlık camiasında paniğe neden olurken, verilerin her geçen gün düşmesi toplumsal bağışıklığın da zayıflamasının en büyük etkeni oluyor.

“TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK DÜŞÜYOR”…

Bağışıklama sorununun büyük bir tehlike olduğunu kaydeden Bursa Tabibler Odası Başkanı Güzide Elitez, “Bursa’nın 2010 verilerine baktığımızda tam bağışıklama yani tüm aşılarını yaptıranların oranı yüzde yüzdü. Bu oran ne yazık ki yüzde 82.3’e kadar düştü.

Yani Bursa’da vatandaşların yüzde 17.7’si aşılarını tam olarak yaptırmıyor. Bağışıklama oranı yani bazı aşılarını yaptıranların sayısı ise yüzde 96’ya düştü. Bu çok önemli bir sorun. Çünkü kızamık sorunu gün geçtikte büyüyor, aşı yapılmadığı için bazı hastalıklardan ölüm durumu ortaya çıkacak.

Aşı reddinin önemli bir nedeni kulaktan doğma bilgiler. Bunun yasal olarak da önü açılınca çoğu aile okullarda aşıya onay vermiyor. Aile kendi rızasıyla da gidip aşılatmıyorsa, bunun dışında aile hekimliğine kayıtlı olmayıp yine aşı yaptırmayanlar da varsa bu demek oluyor ki bir grup aşılanmayan insan var.

Salgınların görünmesinin en büyük nedeni bu aşılanmayan gruplar. Aşılanmayan herkes bir başkası için de risk oluşturuyor. Toplumsal bağışıklık denilen bir şey var. Aşılanmayan birey sayısı arttıkça toplumda salgın sayısı artıyor” ifadelerini kullandı. 

“AŞI HAYAT KURTARIR”…

Dünya ve Türkiye’de de bu sorunun olduğunu kaydeden Elitez, “Türkiye’de yüzde 98’lerde olan aşılama oranı gün geçtikçe düşüyor. Biz aşılama ile çocuk felcini, çiçek hastalığını yok etmiş bir hekim grubuyuz. Ama böyle giderse bu oranlar düşecek salgınlar yeniden artacak. Maalesef ki aşı ile ilgili çeşitli spekülasyonlar var. Bu nedenle aşı reddi oluşuyor. Kızamık bugün çocuk ölümlerinde çok büyük yer tutuyor.

Suçiçeği, kabakulak ileride büyük sorun yaratacak hastalıklar. Hepatit B ve sarılık çok fazla görülüyor ve kansere neden olabiliyor. Aslında ücretsiz, geniş bir hastalık yelpazesini kapsayan aşılama sistemi var. Bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor. 

Sosyal medya üzerinden kulaktan kulağa yayılan kirli bilgiler, sağlık bilgisi yeterli olmadığı halde fikir beyan insanlar nedeniyle bu durum yaşanıyor. Ama bunun karşı propagandası ne yazık ki bu kadar güçlü yapılamıyor. Aşı hayat kurtaran bir şeydir. O anlamda yapmamız gereken şey tam aşılanmayı sağlamak” diye konuştu.

Bağışıklama sorunlarımız var koruyucu hekim anlamında gittikçe değerlerimiz düşüyor. 2010 verilerine baktığımızda bağışıklama değeri yüzde 100. şu andaki veriler yüzde 96. bu çok önemli bir sorun. Bu salgınları getirecek örneğin kızamık sorunu. Bazı hastalıklardan insanların ölmesi durumunu getirecek.

Nüfusun 82.3’ü tam bağışıklık sağlamış vaziyette yüzde 17.7’sinin bağışıklığı yok aşıları tamamlanmamış. Çocuklar aşıları tamamlanmış birey sayısı yüzde 82.3. aile hekimliğine geçmeden önceki veride yüzde 100 olan değerimiz buna geçmiş. Aşı reddi önemli bir nedeni. İnsanlar kulaktan doğma bazı bilgilerle aşı yaptırmaya çocukları reddediyorlar. Bununda yasal olarak önü açıldı mahkeme kararı ile. Aile hekimliklerinin bu aşılama oranlarını sistemleri gereği aile hekimliğine kayıtlı olmayan nüfus grupları da var. ondan kaynaklanıyor bu sorun. Aile hekimliği bölge bazlı çalışmıyor kendine kayıtlı olan kişilerden sorumlu oluyor. Hiçbir yere kaydetmezseniz o grubun dışında kalıyorsunuz. O gruplar aşılanmayan gruplar. Aile kendi talebiyle götürüp aşılatmıyorsa bu anlamda aşılanmayan bir grup insan var. Okullarda veliler uygun görmüyorsa aşılar yapılmıyor. Velilerden onay isteniyor. Kızamık vakalarının görünmesinin nedeni bu. Bu dünyanın da sorunu aynı zamanda. Türkiye’de bu yoktu yüzde 98’lerde aşılama oranından bahsediyoruz. Biz çocuk felcini kaybetmiş bir hekim grubuyuz. Çocuk felci bu aşılama sayesinde yok oldu. Gelecekte ne olacağına dair bir fikrimiz yok. Çiçek hastalığı bu aşı sayesinde görülmüyor. Yüzde 96’lara düştü Bursa’da. Aşı böyle giderse oranlar daha da düşeceğe benziyor. Aşının içeriği ile ilgili bir takım spekülasyonlar var. Birçok anlamda red var biz aşılı bir nüfusuz. Biz artık çocuk felcinden ölen ya da protez kullanan insan duymuyoruz. Kızamık bugün çocuk ölümlerinde çok büyük yer tutar. Diğer hastalıklarda suçiçeği kabakulak gibi çocuklarda başka başka sorun yaratabilecek hastalıklar. Hepatit sarılık kansere kadar gidebiliyor bunlar bizim nüfusumuzda çok fazla. Güzle bir ücretsiz aşı yapılanan bir sistemimiz var. çok geniş bir hastalık yelpazesini kapsıyor. Bunun kıymetini bilmemiz gerekiyor. Sosyal medya üzerinden kulaktan kulağa bir takım TV’lerde çıkıp sağlık bilgisi yeterli olmayan insanların bu konuda fikir beyan etmeleri ile çok kirli bu durum. Bunun karşı propagandası bu kadar güçlü gitmiyor aşı sağlıktır. Aşı hayat kurtaran bir şeydir. O anlamda yapmamız gereken şey tam aşılamayı sağlamak. Aşılanmayan herkes bir başkası içinde risk oluşturuyor. Toplumsal bağışıklık denilen bir şey var. aşılanmayan birey sayısı arttıkça toplumda salgın sayısı artıyor. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X