Aşıların yan etkileri açıklandı!

Hem Moderna’nın hem de Pfizer ve Uğur Şahin’le Özlem Türeci’nin kurduğu Biontech’in ortak ürettiği aşının yan etkileri belli oldu. Oxford ortaklığı ile üretilen AstraZeneca’nın aşısından gelen haberler ise pek iç açıcı değil.

Aşıların yan etkileri açıklandı!

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınına karşı ilk aşıları geliştiren Pfizer-BioNTech ve Moderna’dan, yan etkilerin ne olduğuna dair açıklama geldi.

Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurduğu BioNTech ve Pfizer’in geliştirdiği aşının dağıtım tarihi belli olmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Aşı denemelerinden gelen son olumlu haberlerle, bu uzun ve karanlık kanalın (tünelin) sonundaki ışık daha da parlaklaşıyor.” demişti.

Dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınına karşı ilk aşı Pfizer ve BioNTech işbirliği ile geliştirilmişti.

Pfizer ile BioNTech aşı denemelerinin faz 3 aşamasında, gönüllü deneklerin yüzde 90’ında hastalığın gelişmesinin önlendiğini ve bu oranın beklenenden daha iyi bir sonuç olduğunu kaydetmişti

Yan etkiler konusunda iyimser olduğunu söyleyen Şahin, “Eğer soru bu aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacağımız ise buna cevabım evet, çünkü semptomlu enfeksiyonlardan bile korunma sağlaması büyük bir etki yaratacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Alex Azar, her şeyin yolunda gitmesi durumunda Pfizer ve Biontech’in ortak ürettiği aşının dağıtımına 10 Aralık’tan kısa bir süre sonra başlanabileceğini duyurdu.

Azar, “Aşıyı, FDA onayından sonraki 24 saat içinde 64 bölgeye birden dağıtabileceğimize inanıyoruz. O zaman, ürün gelir gelmez uygulamaya başlayabilmeyi umuyoruz.” dedi.

Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna da ikinci aşıyı üreten firma olmuştu.

Moderna, hala süren çalışmadan elde edilen ilk verinin, aşısının yüzde 95,4 etkili olduğunu ortaya koyduğunu açıkladı.

Şirketin Başkanı Dr Stephen Hoge, veriyi, “gerçekten önemli bir dönüm noktası” diye nitelendirdi.

Hoge, iki farklı şirketten benzer sonuçların gelmesinin “çok rahatlatıcı” olduğunu belirterek, “Bu bize doğrusu bir aşının, salgını durdurabileceği ve umarım eski hayatlarımıza döneceğimiz yönünde ümit vermeli.” ifadesini kullandı.

Amerikan Tabipler Birliği’nden uzmanlar, Moderna ve Pfizerın geliştirdiği koronavirüs aşılarının yan etkilerini açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre, Moderna’nın testlerine katılan gönüllülerin yüzde 2.7’sinde ilk dozda aşı yapılan bölgede ağrı ve acı olduğu ifade edildi.

İkinci dozda gönüllülerin yüzde 9.7’sinde yorgunluk, yüzde 8.9’unda kas ağrısı, yüzde 5.2’sinde eklem, yüzde 4.5’inde ise baş ağrısı görüldü. Gönüllülerden 43 yaşındaki bir kişinin 12 saat süren şiddetli ateş yaşadığı ifade edildi.

Pfizer’in testlerine katılan kişilerin yüzde 4ünde ikinci dozdan sonra baş ağrısı hissettikleri saptandı. Söz konusu yan etkilerin zararsız olduğu belirtildi.

Pfizer ve Moderna’dan daha ucuz ve saklaması daha kolay olan Oxford / AstraZeneca aşısına dair ümit verici bulgular paylaşıldı.

Yayınlanan son aşama bulguları, aşının ilk yarım doz, ardından bir ay sonra tam doz olarak uygulandığında yüzde 90 etkili olduğunu gösterdi.

Şirket daha sonra daha yüksek etkinliğe sahip rejimin aslında bir dozlama hatasından kaynaklandığını kabul etti.

Söz konusu hatanın ardından AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot, dozlama hatası sonucu elde edilen yüksek etkinlik oranını doğrulamak için ek klinik denemeleri yapabileceğini açıkladı.

Soriot, “Artık neyin daha iyi bir etkiye sahip olduğunu bulduğumuza göre, bunu doğrulamamız gerekiyor. Bu nedenle ek bir çalışma yapmamız gerekiyor” dedi.

İngiltere, bir seferde sadece 2 sterline mal olması beklenen ve standart sıcaklıklarda saklanabilen aşıdan 100 milyon doz ön siparişi verdi. Aşının 4 milyonu dozunun da yasal onay alır alınmaz kullanıma hazır olduğu duyurulmuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X