Asırlık ambarlar halen kullanılıyor

Büyükorhan’da tarihe meydan okuyan yapıların ilk sırasını alan 150-200 yıllık tahıl ambarları, günümüzde halen kullanılmaya devam ediyor. 

Asırlık ambarlar halen kullanılıyor

AYDIN KURMUŞ

İlçeye bağlı köylerde yaygın bir şekilde bulunan ve 1 tona kadar tahıl ürün alabilen ambarlar buğday, mısır ve farklı tahıl ürünlerini saklamak amacıyla kullanılıyor. 

Büyükorhan köylerinde bulunan ambarlarda ahşap mimari ve süsleme bakımından dikkat çekiyor. Çam ağacından imal edilen ambarlar, ahşap perdelerin birbirine geçirilmesiyle çantı tekniğinde yapılmış. Köşeleri kurt boğazı geçme yöntemiyle bağlanan ambarlar, genellikle kareye yakın bir özellikte. Ambarlar arazi yapısına göre ve sağlamlık kazandırmak amacıyla toprak zemine bağlanmış, diğer kısımlar ise tomruklardan oluşturulan platform üzerine oturtulmuş. Ambarların kapılarının ahşap oyma ve ahşaba farklı şekiller vermek suretiyle süslendiği görülüyor. Günümüzden 100-150 yıl öncesinde yapılan bu ambarların küçük onarımlarla hala ayakta durduğu ve kullanıldığı görülüyor. 

‘BİZE KALAN MİRAS’…

Büyükorhan Zaferiye köyü muhtarı Mehmet Öztürk, kendi köyleri de dahil olmak üzere civar tüm köylerde yüzyıllardır ambarların var olduğunu ve ambarların vatandaşların vazgeçilmezleri olduğunu ifade etti.  

Öztürk, “Ambarlarımız 150-200 yıllık. Ambarlarımız dedelerimizden babalarımıza babalarımızdan bize kalan ve süre gelen bir miras. Ambarlar bizlerin vazgeçilmezi. Tarım ile uğraşan herkesin evinin önünde veya ortak kullanımda mutlaka bir ambar vardır. Ancak günümüz teknolojisinin gelişmesi ile birlikte ambarlar eski cazibesini kaybetmek üzere. Aslında ambarlar bizim kültürümüzü gösteren birer miras” diyerek bu ambarların korunup gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini ifade etti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X