Asker polise karşı eylemcileri korudu

Afrika ülkesi Sudan’da, 30 yıllık Devlet Başkanı Ömer el Beşir’e karşı protestolar sürüyor. Son olarak asker, eylemcileri dağıtmaya çalışan polisi engelledi.

Asker polise karşı eylemcileri korudu

Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in 30 yıllık iktidarında benzeri görülmemiş protestolarla karşı karşıya olduğu Sudan’da kritik bir gelişme yaşandı. Ordu, Beşir’in konutunun yanı sıra Savunma Bakanlığı, Ulusal İstihbarat ve Ulusal Güvenlik servislerinin de bulunduğu yerleşkenin dışındaki eylemler sırasında güvenlik güçlerine karşı devreye girdi ve protestoculardan yana tavır koydu.

Görgü tanıkları ve eylemcilere göre, polisin ve gizli servis personelinin yüzlerce protestocuyu üzerlerine araç sürerek ve gaz sıkarak dağıtma girişimi asker tarafından engellendi. Buna göre, yerleşkeyi koruma amacıyla içeride bulunan bir grup asker polisin saldırısı sırasında dışarıya çıktı ve havaya ateş açarak eylemcileri korudu.

GERİ ÇEKİLDİ

 Protestocuları dağıtmak isteyen güvenlik güçlerinin askerin bu hamlesi üzerine geri çekildiği, eylemcilerin ise “Ordu bizi koruyor” ve “Tek halk, tek ordu” gibi sloganlar atıldığı belirtiliyor.Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Hasan İsmail ise Batı basınında yaygın olarak verilen bu iddiayı yalanlayarak, “Kalabalık tamamen dağıtıldı. Güvenlik aygıtı içinde ayrışma yok ve pozitif enerji ile çalışıyorlar” dedi.

Sudan’daki eylemler geçtiğimiz aralık ayında, ekmek ve yakıt zamlarının ardından başlamıştı. 6 Nisan cumartesi günündeyse, otokratik devlet başkanı Cafer Numeyri’yi kitlesel protestoların ardından 1985’te deviren darbenin yıldönümünde tırmandı. Hartum’da binlerce protestocu, ülkenin en sıkı güvenlik önlemleriyle korunan noktalarından biri olan yerleşkenin dışında oturma eylemi yapmaya başladı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X