Astigmat nedir? Astigmat belirtileri nelerdir? Astigmat nasıl tedavi edilir?

Gözlerin net görmesini engelleyen en yaygın hastalıklardan bir tanesi astigmattır.

Astigmat nedir? Astigmat belirtileri nelerdir? Astigmat nasıl tedavi edilir?

Kornea veya lensteki kırıcılık olayının farklarından dolayı ışığın tek bir noktada toplanamaması ve açılmasına astigmat denir.

Astigmat, göze gelen ışınların tek bir noktada kesişememesidir. Gözünüzün ön yüzeyinin (kornea) veya gözünüzün içindeki lensin uyumsuz eğrilere sahip olduğu durumlarda ortaya çıkar. Yuvarlak bir top gibi olmak yerine, yüzey yumurta şeklindedir. Bu, tüm mesafelerde bulanık görüşe neden olur.

ASTİGMAT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Astigmat kişinin durumuna göre zamanla azalabilir veya artabilir. Astigmatın başlıca belirtileri arasında; net görmeme, bulanık görme, ışıkları saçılmış olarak görme, dikey ve yatay çizgilerde bozulma, uzaklık arttıkça netlik kaybı, uzun paragraf okumalarında harflerin bir araya girmesi, gözlerin erken yorulması gibi durumlar söz konusudur.

Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, mutlaka göz doktoruna giderek muayene olmanız göz sağlığını açısından faydalı olacaktır.

ASTİGMATIN TEDAVİSİ

Astigmat rahatsızlığı; gözlük, kontakt lens veya ameliyatla düzeltilebilir. Bireysel yaşam tarzları da astigmatın tedavi şeklini etkiler.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X