‘At eti kullanan firmalar teşhir edilsin’

Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, Bursa’da at eti skandalının polisin hırsızlık soruşturmasında ortaya çıktığını belirterek, “Yaşanan olaylar gıda denetim sistemindeki zafiyetin bir göstergesidir. Oda olarak bu ürünleri satın alıp

‘At eti kullanan firmalar teşhir edilsin’

Bursa Polisi’nin at eti operasyonuyla ilgili açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, “At etinin tüketimi açısından bakıldığında Türk Gıda Mevzuatı, et ve et ürünleri tebliğine göre mevzuatta her hangi bir yasak mevcut değildir. Ancak mevzuat gereği, üretiminde kullanılan ürünün etiketinde hayvan türünün bildirilme zorunluluğu vardır. Bu etiketleme hükümleri sadece ambalajlı gıdalar için değil, tüketiciye servis edilen gıdalar içinde geçerlidir. Ürün tüketimi aşamasında etin kaynağının at eti olduğu bilgisinin tüketiciye ulaştırılmadığı durumlarda at ve benzeri et ürünleri kullanımı tağşiş hileli gıda üretimi olarak değerlendirilmektedir” dedi. 

“SATANLAR TEŞHİR EDİLSİN”

Tüketicilerin bu tip ürünler ile yapılmış ürünleri bilmeden tükettiğini ifade eden Durmuş, “Gıda güvenliğine yönelik denetimlerin etkinliği açısından bakıldığında; bu kuralların uygulanmasının sağlanmasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumludur. Bu tür ürünlerde karşılaşılmaması etkin bir denetim ile mümkün olacaktır. Yaşanan olaylar Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın denetim sistemindeki zaafiyetin bir göstergesidir. Meydana gelen olay bir gıda denetimi sonucu değil emniyetin yapmış olduğu soruşturma neticesinde ortaya çıkmıştır. Bu nedenle gıda denetim sisteminin geliştirilmesi ve izlenebilirliğin gerçek anlamı ile uygulanabilmesi hepimizin güvenliği açısından şarttır. Ülkemizde özellikle 5996 sayılı veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunun uygulamaya aldığı tarihten itibaren gıda denetimleri etkin bir şekilde yapılmamakta, gıda denetimlerini yapacak olan gıda mühendisleri işletmelerden uzaklaştırılmaktadır. Bu olayda kanunlara uyan hijyene dikkat eden firmalar da zan altında kalmış ve mağdur duruma düşmüştür. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak; bu ürünü alan işleyen ve satan firmaların bir an evvel teşhir edilmesini ve halk üzerinden haksız kazanç sağlayarak hileli gıda üreten firmaların kamuoyu ile paylaşılmasını talep ediyor ve bu konunun takipçisi olacağımızı olacağımızı bildiriyoruz” şeklinde konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X